Четвъртък,

СЕМ: Пет години стаж за шефове на БНТ и БНР

От: Редактор -
СЕМ: Пет години стаж за шефове на БНТ и БНР
A
A
A

Изискването за пет години трудов стаж на кандидатите за генерални директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия да бъде заменено с пет години професионален стаж - това предлага Съветът за електронни медии в становище по проекта за промени в Закона за радиото и телевизията.

 Аргументът на медийния регулатор е, че това ще позволи на повече професионалисти да се кандидатират.

СЕМ обсъди на днешното си заседание доклада за измененията на Закона за радиото и телевизията. На 30 октомври правителството внесе в Народното събрание законопроект за промени в медийния закон

. Целта им е синхронизиране на националното ни законодателство с новите разпоредби на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги. Проектът предвижда СЕМ да осъществява надзор и върху доставчиците на платформи за споделяне на видеоклипове.

В същото време до 18-и ноември е срокът за обществено обсъждане на още един проект за изменения в Закона за радио и телевизия, който засяга основно финансирането на БНР и БНТ.

"Съществуването на два проекта за закон, на един и същи закон, е възможно най-неудачният вариант за промяна на закон, тъй като има много неизчистени моменти в съгласувателните процедури и това довежда до объркване на всички, които се опитват правилно да разберат какво се случва със ЗРТ. В крайна сметка, когато двата проекта за закон влязат в парламента, там ще трябва да има една трета група, която да обедини двата проекта".

"Разширеното правомощие на СЕМ да бъде администратор на държавни помощи - с изготвяне на методика за оценка на разходите за създаване или предоставяне на медийни услуги. СЕМ подчертава, че новите му дейности са нетипични за регулатора по съдържание, какъвто сме ние.

Това предполага създаване на отделно звено от финансисти и икономисти, които единствено да да администрират държавните помощи за БНР и БНТ. Затова СЕМ не приема текстовете в законопроекта, свързани с финансирането му, като смята, че тези текстове трябва да бъдат ревизирани. ...

Друг възможен приход за бюджета на СЕМ могат да бъдат и средствата от европейски проекти - нещо, което не е залегнало в проекта за допълнение и изменение на закона", подчерта  Бетина Жотева.

"Нито аз, нито моите колеги можем да се месим в решенията на Министерството на културата. ... Надявам се по време на това обществено обсъждане този проект за закон да претърпи необходимите промени.

 Тази особеност в управлението на медиите, която се отчита през годините и при БНТ, и при БНР, свързана с разминаването на мандатите на членовете на управителните съвети с тези на генералните директори, е нещо, което не смятаме, че спомага на доброто управление на БНТ и БНР". 

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички