Събота,

Съдът в Ню Йорк прекрати делото "РИКО" срещу Делян Пеевски

От: СТАНДАРТ -
1127
Съдът в Ню Йорк прекрати делото "РИКО" срещу Делян Пеевски
A
A
A

Делото "РИКО" срещу Делян Пеевски и още 23-ма ответници е прекратено в САЩ, показа проверка на „24 часа“ в Окръжния съд на Ню Йорк. На 28.01.2022 г. е постановено решение от съдия Грегъри Уудс, с което производството е прекратено - и относно Делян Пеевски, и спрямо всички други ответници от България.

В мотивите към решението се приема, че липсва каквото и да било основание американският съд да разглежда подобни претенции против чуждестранни ответници, включително основаващи се в случая и на конспиративните теории на ищците за предполагаема юрисдикция в САЩ.

Делото „РИКО“ беше заведено в САЩ в края на януари 2019г. от варненския адвокат Захари Томов и още три фирми срещу 24 ответници, включително Пеевски, като спорът беше за имоти в гр. Балчик и нерализирания проект „Силвърбийч“. Делото бе срещу Българската народна банка, бившите квестори на КТБ Лютов и Костадинчев, The Bank of New York Mellon, Първа инвестиционна банка, бизнесмените Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и политика Делян Пеевски.

Повече от две години оттогава делото не беше стартирало и се очакваше произнасяне по допустимостта на подобен иск на американска територия.

Разследване на „24 часа“ от 2019 г. показа, че Захари Томов е свързан с бившия собственик на КТБ Цветан Василев, включително и по линия на получени от него 300 000 щатски долара под формата на „заем“, преобразуван впоследствие в личен влог на адвокат в банката.

А тъй като самият Василев не фигурираше сред ответниците по делото (въпреки описаната в исковата молба фактология, сочеща пряко негово и на КТБ участие в предполагаемия „заговор“ за ощетяване на ищците), се появиха съмнения, че целта на това производство се е да бъде използвано единствено в медийната кампания на Василев против депутата от ДПС.

Делян Пеевски беше представляван по „РИКО“ от една от най-големите адвокатски кантори в света „Морган Луис“, а същата кантора инициира през миналата година и производството пред Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (OFAC), за отмяна на наложените му санкции по закона „Магнитски“.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички