Савков: Смехът гони страха, а това вбесява терористите

Савков: Смехът гони страха, а това вбесява терористите | StandartNews.com

Карикатуристът на "Стандарт" Илиян Савков е председател на Фондация "Права на карикатуристите в България". Тя е създадена през 2003 г. като български клон на Mеждународната мрежа "Права на карикатуристите" (CRNI). Организацията си е поставила за цел да помага и спасява карикатуристите от атаките, заплахите и терора срещу тях. Председател на CRNI е американецът Робърт Ръсел (Бро), който вече повече от 10 г. се е посветил на тази кауза. Много карикатуристи дължат живота си на неговата дейност и усилия.

- Г-н Савков, как си обяснявате терористичната атака в редакцията на френското сатирично издание "Шерли ебдо"?

- Като че ли бруталната атака беше предизвестена. Става въпрос за един конфликт между карикатуристите, които винаги носят свободата в сърцата, умовете и на върха на перата си, и мракобесието и страха. С радикализацията на ислямския фундаментализъм карикатуристите неизбежно станаха мишена за насилие. Техните творби отварят вратата на смеха и по един интелигентен начин показват какво представляват водачите и идеолозите на фундаменталистките религиозни групи и движения. А това се приема като тежко унижение от въпросните господа и техните поддръжници. Затова и след 11 септември и скандала с датските карикатури на Мохамед през 2006-2007 г. колегите ми все по-често са обект на смъртни заплахи и атаки.

- Смятате ли, че публикуваната в "Шарли ебдо" карикатура на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади е толкова подигравателна?

- Въпросът не е толкова в самата карикатура. Става въпрос за две несъвместими философии и житейски ценности. Политическата карикатура е призвана да покаже, назове и прониже злото с перото и четката. Иначе карикатуристите все едно вдигат бялото знаме в тази война между цивилизациите. Идеолозите на религиозния джихад зомбират съзнанието на хората и когато им се изсмееш в лицето, те губят контрол, буквално полудяват. Защото те искат хората да треперят от тях. А смехът прогонва страха.

- Спонтанна реакция на фанатици или добре подготвен атентат е разстрелът в редакцията на
"Шарли ебдо"?

- Според мен, става дума з планиран варварски акт. Стратегия на злото.

- Какво ще последва оттук нататък?

- Нови опити за сплашване, отмъщения и заливане на световните медии с още шокиращи атентати. Войната между перата и огнестрелните оръжия тепърва ще ескалира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай