Със СДС ни делят доста обиди и различия

Tрябва да предложим на улицата решения, каза Меглена Кунева, лидер на "Движение България за гражданите".

Със СДС ни делят доста обиди и различия | StandartNews.com

Tрябва да предложим на улицата решения, каза Меглена Кунева, лидер на "Движение България за гражданите".

- Г-жо Кунева, казахте, че писмото на посланиците на Франция и Германия е последно предупреждение за България. Защо така смятате и какво ни чака, ако властта не се вслуша в него?

- Общото изявление на посланиците е изключително рядък акт. До този момент в България той се е случвал за неща, които засягат целия Европейски съюз, като Лисабонския договор например. Не е имало обща позиция нито за Шенген, нито за еврозоната, никога за вътрешнополитически проблем. На дипломатически език това е много силно послание - то означава, че идва направо от правителствата на страните, които се считат за мотор на Европа. И обясненията, че те обслужват едно или друго от големите политически семейства в общността този път не вървят - във Франция управлява левицата, в Германия - партия от семейството на ЕНП. Оценката на целия ЕС за случващото се в България е еднозначна.

- Синдикатите дадоха заявка да излязат на улицата, дали това ще накара правителството да чуе хората? Ако се стигне до общонационална стачка, какво ще означава това за икономиката ни?

- Разбира се, че няма да е добро за икономиката. Но тъкмо тогава ще разберем дали наистина правителството на Пламен Орешарски и партиите в парламента се интересуват единствено за собственото си оцеляване и стоене във властта, или ги интересува какво мислят гражданите. Скоро ще стане един месец, откакто почнаха протестите, а управляващите се правят, че не ги виждат. Всяка вечер хиляди хора излизат по улиците, а властта остава глуха все едно нищо не се случва или, още по-лошо, се опитва да разделя нацията. Не може така. Може би включването на синдикатите ще им отпуши ушите. "Движение България на гражданите" продължава да смята, че това правителство изгуби легитимност, изгуби доверието на гражданите и именно за това не може да продължи да управлява.

- Реформаторският блок, който се опитва да обедини десницата, какви стъпки ще предприеме в тази ситуация?

- Според нас е очевидно, че огромна част от българските граждани не са представени в парламента. ГЕРБ абдикира от отговорността си да е опозиция. Затова и истинската опозиция в момента се намира извън парламента. Това, което ние трябва да направим и което имаме капацитета да направим, е да чуем гражданите, да влезем в диалог с тях и да предложим решения.

- Петте парии срещнахте ли се с новия лидер на СДС, има ли сближаване на позициите и възможност за обединение?

- Все още не. Между нас и СДС в последната година се натрупаха доста различия. Те подкрепяха открито ГЕРБ - позиция, която не можем да приемем, тъй като ние винаги сме били опозиция на тази партия. А в предизборната кампания си позволиха лични квалификации - само си припомнете какъв плакат висеше на централата им по време на изборите. Нашите симпатизанти едва ли могат просто ей така да преглътнат тези обиди, ако не видят желание от страна на СДС за някаква промяна, за признаване на грешките. Ние вярваме, че трябва да се даде възможност на всяка партия да се извини, да се реформира, но за съжаление досега не виждаме подобни индикации.

- Как виждате бъдещето на Реформаторския блок?

- В момента полагаме основите на тази платформа, градим доверие. Разбрали сме се, че можем да седнем на една маса и да си говорим. А това в атмосферата на недоверие и агресия, които царуват в българската политика, е голяма крачка напред. Излязохме с 12 общи позиции за качествена промяна на държавата. Искаме да привлечем и гражданските организации, да създадем една истинска платформа за отхвърляне на картелния модел на управление, за прозрачност на партиите, за конкуренция и за премахване на олигархичната зависимост на икономиката.

- И в Русе ви номинираха за председател на ДБГ, готова ли сте отново да поемете този пост? Смятате ли, че друг човек на ваше място би бил по-полезен за движението?

- Много благодаря на местните структури - както в Русе, така и в Бургас, в Перник - за подкрепата. В крайна сметка именно структурите бяха тези, които изнесоха най-голямата тежест на кампанията и високо ценя оценката им. Винаги съм казвала, че в политиката най-вредното нещо е прекаленото его.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай