Сънната апнея отключва диабет

Сънната апнея отключва диабет | StandartNews.com

Хъркането уврежда сърцето, мозъка и панкреаса, алармира д-р Милена Николова

Причината през лятото да заспиваме по-трудно, а през зимата да сме по-сънливи, се крие във факта, че сме зависими от светлината, обяснява д-р Милена Николова, която е консултант по медицина на съня от десетилетие. Причините за поява на безсъние обаче често не са ясни. "При дамите с възрастта намаляват качеството и количеството на съня. Повечето тийнейджъри също не спят пълноценно и достатъчно", посочва д-р Николова. По думите й, работата на смени, с компютър или гледането на телевизия късно вечер могат да доведат до проблеми със заспиването. "Светлината от екраните е стимул, който прекъсва производството на хормона на съня - мелатонин", разяснява специалистът. Д-р Николова е категорична, че безсънието е болест, която влошава изключително качеството ни на живот, затова, ако повече от месец се сблъскваме с този проблем, непременно трябва да потърсим лекарска помощ.

Ядове с шефа, съпруга или стресови ситуации могат да провокират т.нар. остро безсъние, обяснява д-р Милена Николова. Лошото обаче е, че в много случаи то се превръща в хронично. "Случва се и пациентът да има субективно усещане, че не спи, но когато дойде в лабораторията ни, установяваме, че всъщност спи. Затова винаги трябва да се направи изследване и да се провери за какво безсъние точно става въпрос", категорична е д-р Николова. В практиката си обаче тя най-често се среща с диагнозата "обструктивна сънна апнея", като по думите й 90 на сто от пациентите й страдат именно от това нарушение на съня. При този проблем по време на сън настъпва запушване на дихателния поток, който трябва да навлезе в белите дробове и, за да вдиша, човек се буди. Диагнозата води до непълноценен, накъсан сън, поради дихателни паузи. "Тонусът на мускулатурата в носоглътката пада и пациентът прави дихателна пауза или т.нар. апнея, която

може да достигне до 2 минути

разяснява д-р Николова. По думите й този процес води до намаляване на кислорода в кръвта, което е проблем за всеки наш орган. "Големите губещи обаче са сърцето, мозъкът и панкреасът", подчертава специалистът. Вследствие на многократните накъсвания на съня пациентът не може да се наспи пълноценно. "Тези хора почти не спят, заспиват, докато шофират и работят, а в крайните стадии на болестта стигат до депресии и психични разстройства", посочва д-р Николова. "Сънната апнея е причина за катастрофи, защото болните задрямват на волана. Освен това важни и значими заболявания като диабет, инфаркт, инсулт и високо кръвно налягане са пряко последствие от нея", категорична е д-р Николова. По думите й, от сънна апнея по-често страдат мъжете, и то - в трудоспособна възраст, като

на всеки 9 болни мъже се пада по една жена

При дамите заболяването се появявало най-често след менопаузата. "От тази болест страда не само пациентът, а и съпругата му например, която слуша хъркането му, страда работата му. А ако този човек не се лекува и е шофьор или летец, могат да пострадат много хора", алармира д-р Николова. И уточнява, че ако сме сънливи през деня, събуждаме се със сухота в устата, имаме главоболие и зачервени очи, ако хъркаме и спираме да дишаме по време на сън, потим се около врата, будим се често, за да ходим до тоалетна и заспиваме при всякакви ситуации, е възможно да страдаме от сънна апнея. "Не е нормално да ходим често през нощта до тоалетната, най-много веднъж", посочва специалистът.
Причините за болестта, също като при безсънието, не са твърде ясни. "Може да е анатомична особеност в черепа или долната челюст, езика, които са наследствени в повечето случаи.

Напълняването също е причина

но пациентът със сънна апнея напълнява допълнително, защото при него се нарушава обмяната на веществата", обяснява специалистът. При децата с апнея пък обикновено проблемът е синузит или уголемени сливици или трета сливица, които би следвало да се премахнат.

Симптом на сънна апнея може да се окаже и уж безобидното похъркване. "То обикновено поставя началото на дихателното нарушение на съня. Може да се каже, че то е най-леката форма, но често постепенно се стига до намаляване на въздушния поток наполовина, а след това и до пълното му прекъсване - пълна апнея", разяснява консултантът по медицина на съня. Тя се шегува, че едно време са казвали "Мъж, който не хърка, не е мъж!", но посочва, че това не е вярно и в никакъв случай не трябва пренебрегваме проблема.

Как да го решим? Д-р Николова е категорична, че при оперативната намеса се премахва само звуковият феномен от хъркането, ефектът е временен, а проблемът си остава. Ето защо тя не препоръчва такава операция. "Сънната апнея не се лекува, а се поддържа със специален CPAP апарат, с който пациентът трябва да спи. Тази машина премахва и хъркането", посочва специалистът. CPAP апаратът е малък компресор, който подава въздух през маска при постоянно повишено налягане и пациентът спи нормално и пълноценно, като

цената му е между 1000-2500 лв.

"По света тези апарати се реимбурсират, но у нас не е така. Дори изследванията на съня не се покриват от Здравната каса, както в повечето европейски държави", посочва д-р Николова. В клиниката, в която работят д-р Николова и други специалисти по медицина на съня, се прави изследването полисомнография, което по думите на специалиста е златен стандарт за диагностицирането на повечето от нарушенията на съня. Цената на това изследване е 300 лв. "За сънна апнея и хъркане препоръчвам CPAP апарат със съответното налягане, а за безсънието, понеже се опитваме да въведем немедикаментозна терапия, от 2 г. прилагаме транскраниална електростимулация", посочва специалистът. Д-р Николова обяснява, че електростимулацията променя активността на мозъка в будно състояние, което спомага той да постигне по-добър сън през нощта. "Тя е с нискочестотен ток

и се усеща като гъдел

Първоначално трябва да се прави 2-3 пъти дневно по 30 минути, с различен интензитет, след седмица може веднъж дневно, по-късно - два пъти седмично и накрая, ако се чувстваме добре, можем и да прекратим процедурите", посочва д-р Николова. За целта пациентите с безсъние трябва да си закупят устройствата за електростимулация, които струват 500-600 лв., и да правят процедурите вкъщи в спокойна обстановка.

"Нарушенията на съня определено се подценяват у нас, защото не се мисли в тази насока. Когато пациентът отиде при личния си лекар или кардиолога, те лекуват кръвното му и не се сещат да го питат как спи. А опитният специалист веднага може да познае човек със сънна апнея например - той по-често е с наднормено тегло има омазолявания по лактите и коленете, очите му са зачервени и е с подпухнали и мораво-лилави на цвят лице и подбедрици", посочва д-р Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай