Сани Жекова: Хората по улиците ме прегръщат, странно е

Сани Жекова: Хората по улиците ме прегръщат, странно е | StandartNews.com

София. Уникален жест от страна на Fibank (Първа инвестиционна банка) разплака най-добрата ни олимпийка в Сочи Александра Жекова. Банката, която е личен спонсор на спортистката, а и на БОК, награди Сани с внушителните 50 000 лв. По договора с нея те бяха предвидени само ако спечели златен медал на зимните игри. Заради малшанса на финала и блъскането на италианска сноубордистка Жекова остана пета, което пък бе и най-предното класиране за български спортист на игрите.

 

Минути след като получи финансовата награда от FIBANK, Сани Жекова даде кратко интервю за медиите.

 

- Сани, усети ли в дните след прибирането си от Сочи обичта и подкрепата на хората в България?

 


- Честно казано, цялата тази популярност за мен е много странна. Наистина е страхотно като изживяване хората да ме спират, да ми се радват, да ме прегръщат, да искат да се снимат с мен. Чудесно е, но и леко странно. Не съм го очаквала и съм много благодарна, че в България има толкова много хора, които се радват на постиженията ми в спорта и се надявам и за в бъдеще да има още повече млади атлети, които ще радват народа. Защото наистина е страхотно, когато имаме поводи за гордост, които да ни обединяват.

 


- Успя ли вече да осъзнаеш какво направи на олимпиадата и намери ли време да отпразнуваш това с близките си?

 


- Все още ми е трудно да го осъзная. Просто съм много щастлива. Колкото до отпразнуването, ще ви кажа, че аз го правя по мой личен начин. Щастлива съм да видя, че обединих толкова много хора.

 


- Планираш ли скоро среща с младите спортисти, които имат желание просто да те пипнат, а и да ги заредиш с позитивна енергия, за да те наследят?

 


- Естествено. За мен това ще бъде основна цел занапред. Всички деца са добре дошли и могат да се докоснат до мен. Много ще се радвам, ако можем да си поговорим на някои важни теми от живота и ако мога да бъда добър пример за тях. Ние мислим около тези инициативи. Надявам се да мога да обединя хората и да насочим позитивната си енергия в тази посока. Да мотивираме младите, да им дадем нещо добро. Да отворим пътя към бъдещето им в спорта.

 


- Как според теб трябва да бъдат спечелени подрастващи, за да започнат да практикуват зимните спортове?

 


- Аз смятам, че държавата трябва да се намеси, да бъде сериозен фактор, да подпомогне клубове, федерации. Да организира състезания. Да даде възможност на младите да се изявят. Трябва да има и финансова подкрепа, защото иначе един родител много трудно би се справил, ако трябва да осигурява екипировка и възможност на детето си да практикува зимен спорт. Особено при тежките условия, в които живеят хората в България. Надявам се тя да бъде факторът, но не съм аз човекът, който трябва да измисля плана и стратегията как точно да се случи. Просто много ще се радвам, ако мога да бъда част от всичко това.

 


- Мислиш ли, че България може да има скоро трасе за сноуборд крос?

 


- Разбира се, и много се надявам да помислят върху това, да се направи една такава инвестиция, защото всъщност тя не е толкова сериозна и е абсолютно по силите на всеки курорт и на Министерството на младежта и спорта. Ако такъв парк стане факт, това ще бъде отлична възможност за младите, които вървят по моите стъпки, да тренират заедно с мен, да се учат. И съм сигурна, че за един много кратък период от време ние ще извадим добри състезатели, които да продължат моя път.

 


- Има ли България място сред най-добрите в света?

 


- Разбира се! Смятам, че имаме огромен потенциал, много прекрасни и талантливи деца. Но те се нуждаят от малко помощ, от условия да практикуват не само сноуборд, но всички спортове. Независимо дали летни или зимни. Просто трябва да се създаде база и да им се даде възможност. Но потенциал има, и то страхотен.

 


- Как успяваш да съвместяваш ученето в НСА и професионалния спорт?

 


- Успявам, защото НСА предлага добра възможност за професионалните спортисти. Можем да учим задочно, макар че е трудно. Справяме се и благодарение разбирането на преподавателите. Иначе смятам, че бих продължила треньорската професия на баща си, стига да има материал, с който да работя. Децата да имат желание и да имат хъс. Нищо не се постига лесно и всеки, който се захваща, трябва да е наясно с това.

 


- Как върви подготовката ти за "Денсинг старс"?

 


- Подготовката върви добре, започваме с един доста бърз и ритмичен танц - джайф, който за мен е доста интересен.

 


- Планираш ли да си починеш активно след игрите в Сочи?

 


- И това ще стане по по-нататък. Може би в средата на лятото за 2 седмици, преди да почне подготовката за новия сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай