Само за 10 г. "плувците" се стопили наполовина

Инфекции и съдови проблеми са бич за мъжката плодовитост

Само за 10 г. "плувците" се стопили наполовина | StandartNews.com

Все повече двойки в света срещат трудности със зачеването на дете. Проблемите за това се срещат поравно и сред двата пола. Какви са най-честите причини за стерилитет при мъжете и кои са начините той да се преодолее, разказва андрологът д-р Милен Кацаров.

Плодовитостта на мъжете в цял свят бележи спад. Заради това са променени дори параметрите, които показват какво съдържание на сперматозоиди е в нормата. Преди 10 г. нормата в една спермограма беше 80 млн., а сега тя е 40 млн., казва д-р Милен Кацаров. Затова той съветва двойките, ако след 6 месеца опити не успеят да стигнат до забременяване, да потърсят лекарска помощ. Най-честите причини за стерилитет са вродените аномалии на тестисите, възпалителните заболявания и съдовите аномалии, казва д-р Кацаров.

За всички тях има и лечение

Възпалителните заболявания, които могат да доведат до стерилитет, са полово предаваните инфекции. Напоследък обаче те намаляват заради повишената култура на хората, казва д-р Кацаров. Ако все пак човек се е заразил, той трябва да се лекува навреме и добре. Защото, ако микроорганизмите останат, могат да доведат до запушване на каналите и влошаване качеството на сперматозоидите, обяснява той.

Вродените аномалии на тестисите са другата честа причина за стерилитет. Те се получават най-често от задържаните тестиси при малки деца. Това състояние изисква медикаментозно или оперативно лечение. Ако родителите видят, че тестиса го няма в торбичката, трябва да заведат малчугана на лекар. Колкото по-рано стане това, толкова повече се запазва оплодителната способност, казва д-р Кацаров.

Друга причина за появата на стерилитета са липсата на семенни канали, на част или на целия тестис. Тези неща се установяват, когато децата са още малки или с първите опити за възпроизводство. Срещат се и хромозомни аномалии, които водят до влошена спермогенеза или липсващи малки тестиси, но тези случаи са по-редки, допълва д-р Кацаров.

Разширените вени на тестисите също са сред честите причини за проблеми с възпроизводството. При това заболяване се увеличава температурата на тестиса и оттам той не може да работи добре, което води до лоша спермограма, обяснява д-р Кацаров. По-рано проблемът се е откривал на военните комисии, но сега това става случайно. При корекция на проблема вероятността да се подобри спермограмата е около 60%.

Друга голяма група сред причините за стерилитета при мъжете са хормоналните изменения. Те могат да засягат хормоните на хипофизата или на тестисите, както и на щитовидната жлеза, казва д-р Кацаров. Тук един от белезите, по които можете да познаете ниския тестостерон, понякога е наднорменото тегло. Проблем за мъжете е и азоспермията или липсата на сперматозоиди. Тя се дължи или на запушени канали, или на нарушено производство на сперматозоидите. Лечението зависи от причините за проблема.

При 30% от мъжете обаче всичко е наред, а спермограмите им са лоши. Най-вероятно тогава става дума за генетични аномалии или дефект по рождение, казва д-р Кацаров. В тези случаи се пробва с медикаменти, ако не се реши проблемът до 3 месеца, се преминава на инсеминация, ин витро, или ИКСИ.

Алтернативните методи за лечение - като хранителни добавки, билки, енерготерапия, акупунктура също могат да помогнат. 100% ефект обаче никой не може да даде, добавя д-р Кацаров.

Начинът на живот също е от жизнено значение за плодовитостта. Мъжете трябва да се хранят здравословно - да консумират екологично чиста храна - повече плодове, зеленчуци, ядки. Също така да откажат цигарите и да внимават с вредните лъчения от компютри и други уреди.

Еректилната дисфункция е друг от мъжките проблеми. Причините за появата й са органични и психогенни, казва д-р Милен Кацаров. Сред първите са нисък тестерон, нарушение на кръвообращението на пениса, аномалии след травми, неврогенни увреждания. Тези проблеми се срещат повече с напредването на възрастта. Психогенните пък се срещат повече при младежите. Обикновено, ако веднъж човек е имал такъв проблем, той продължава да се самонавива особено като чете в интернет, обяснява д-р Кацаров. Средствата за борба с този проблем са медикаменти, оперативни корекции. Ако това не помогне, може да се поставят пенис протези. Те държат органа или в постоянна ерекция, или това се постига с помпички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай