Само ДПС се сети за пострадалите от домашно насилие

Когато властта е глуха за шамарите и жертвите

Само ДПС се сети за пострадалите от домашно насилие | StandartNews.com
  • Когато властта е глуха за шамарите и жертвите, ДПС поема инициативата
  • Всяка трета българка е тормозена у дома

Чували сте ги вечер – шамарите оттатък панелната стена, с които съседът „превъзпитава“ жена си, която се бави със салатата. Или виковете и плача – на невръстни деца, които вият като животинчета, докато тате „дава урок“ на мама с колана през гърба заради някоя изпусната реплика. Някои от четящите тези редове са от другата страна и са усетили върху цялото си същество товара на перманентния тормоз...

Според статистиката всяка трета българка яде шамари у дома. Всички знаем това. Някои са го виждали, а други – преживели. Но не и властта. От години тя е глуха за кошмара, в който живее една голяма част от българското население. Промени в законите се правят само на парче, когато поредната жертва на дългогодишен тормоз издъхне от ръцете на насилника си. А за превенция почти не може да става и дума.

Но защо се стига до тук?

Отговорът е прост и много болезнен – властта нехае. Тя просто не се вълнува от тази тема, защото не е пиарски „вкусна“ като раздаването на по-високи пенсии например. Няма как някой от управляващите да отиде и да се снима с жертвите на домашния побой и да каже: „Аз работя за вас“. Няма как премиерът да си го пусне във Фейсбука, редом до тортите на жена си. Грозничко е, някак. И затова си трае.

А ако някой повдигне темата, обичайно го прави, за да пробута Истанбулската конвенция. Нея дори Конституционният съд у нас обяви, че противоречи на основния закон на страната. Това обаче не плаши Кирил Петков и подопечните му. Все пак какво тук значи някаква си Конституция, особено за човек, който с апломб погазва основния закон и пак се урежда с премиерския пост?

По същия начин се действа и с домашното насилие. Аргументът „ако бяхме приели Истанбулската конвенция, нямаше да има шамари у дома“ е любим на новите управляващи и с него се запушва всяка уста, дръзнала да пита за правата на жертвите. До следващия гнусен случай на пребита до смърт от половинката си, който няколко дни ще се развява по медиите, преди отново гръмовно да се замълчи по темата.

На този фон позицията на ДПС по този проблем, която представители на движението обявиха в сряда в парламента, е съвсем резонна и много представлява много точен политически ход, отдавна очакван от обществото. Парламентарната група на ДПС внесе Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс и се ангажира с по-тежки наказания за случаите на домашно насилие.

На кратък брифинг пред медиите заместник-председателят на ПГ ДПС Хамид Хамид обясни, че внасят промените в отговор на острата реакция на комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович за забавянето на законодателните промени в България.

С други думи – властта у нас нехае и прати реакцията й в девета глуха, но ДПС взема решаването на проблема в свои ръце. Защото все някой трябва да се погрижи за жертвите на насилие и щом управляващите не знаят как, явно ДПС ще трябва да им покаже. Защото реалността звучи повече от зловещо.

Хамид обясни, че промяната е в общата част в Наказателния кодекс и касае условията за прилагане на закона с най-голямата му тежест за извършените престъпления при условия на домашно насилие. Той припомни, че преди две години омбудсманът е предложил на Министерство на правосъдието да внесе предложения, с които да се премахнат изискванията за системност при прилагането на по-тежките състави.

Хамид посочи, че текстовете за домашното насилие в НК не работят именно заради това условие – насилието да е било системно. По думите му преди прилагане на по-тежките състави се изискват три регистрации в полицията.

В мнозинството от случаите още първият акт на насилие оставя трайни психически и физически последици – тежки телесни повреди, а в редица случаи се стига до загуби на човешки живот, добави депутатът и настоя законопроектът да бъде приет своевременно. 

Добре че от ДПС решиха да поправят законодателното безумие. Но докато властта чака опозицията да й свърши работата, у нас все по-зловещо ще чуваме констатацията: "В България бият жените, но обичат семейните ценности". До следващия шамар за лека нощ и последният семеен побой...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай