Сачева би отбой за пенсиите

Няма средства за преизчисляването им догодина

Сачева би отбой за пенсиите | StandartNews.com

Социалният министър Деница Сачева би отбой за пенсиите. Догодина няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства, обяви Сачева преди да влезе на заседание на Надзорния съвет на НОИ.
 
"За преизчисляването на пенсиите с по-нови доходи са нужни по-добри икономически показатели. Ако трябва да осъвременим пенсиите с дохода от 2015 г., то това ще струва 1,2 млрд. лв., а с доходите от 2019 г. стигат 3,8 млрд. лв. В година, в която не очакваме много добри приходи, защото все още ще имаме икономически сътресения, няма как да се случи това", заяви министърът. И обясни, че вдигането на минималната пенсия на 300 лв. и на тавана да 1440 лв. запазва сегашното съотношение.
 
Надзорният съвет на института обсъжда проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.

Сачева обясни, че наложеното осъвременяване на пенсиите с пет на сто от 1-ви юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е справедлив модел: “Към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8, точно същото съотношение ще запазим и в следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос“.
 
Отглеждането на малко дете през втората година е със запазено обезщетение от 380 лева, за да се стимулира връщането на майките на работа, допълни министърът.
 
Въпреки, че президентът на КТ “Подкрепа“ – Димитър Манолов възрази: “Големите градове, където има проблеми с детските градини, майките са принудени да си гледат децата втората година“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай