С графитите променяш света със свободния си дух

С графитите променяш света със свободния си дух | StandartNews.com

Изкуството ми е дневник на моя живот, майка ми ме научи винаги да бъда добър човек

Най-много обичам да рисувам косата на момичетата, казва HOMBRE

HOMBRE е германски графити артист, чиято страст към рисуването и изкуството се насочва към създаване на графити. Видео игрите, комиксите и анимационните филми са основна част от неговото детство. През 90-те години той започва да инвестира време, финансови средства и енергия в развиване на своята страст към изкуството. Докато следва Графичен дизайн, той се увлича по дигиталните технологии и започва да съчетава различни стилове и методи на работа както по стените, така и на компютъра.

Днес е съсобственик на студио за дизайн "SCOUTS" в Ашафенбург, Германия, и работи за клиенти като Disney Германия, Reebok, Casio, Pyromaniac Clothing, Eastpak, O2 и други.

Изкуството му излиза и извън границите на Германия и стига до Шанхай, Памплона, Москва, Йерусалим, Ню Йорк.
HOMBRE пристига в България специално за Sprite Graffiti Academy - фестивал, който събира графити артистите заедно. "Стандарт" е медиен партньор на инициативата. HOMBRE ще проведе уъркшоп, по време на който участниците ще имат възможност да научат повече за различните стилове и техники в графити изкуството. Артистът ще сподели и повече за начините, по които начинаещите български артисти могат да усъвършенстват своите умения и да превърнат хобито си в професия. Уъркшопът с участието на HOMBRE ще се проведе на 11-и и 12-и юли във Fabrica 126 (бул. "Мария Луиза" 126, София).

- Помниш ли първия графит, който направи?

- Започнах през 1995 г., което означава, че съм бил на 13-14 години. Първият ми графит беше класическо очертание на надпис, което направих на електрическо табло.

- Как стана всичко? Какво беше - вдъхновение, бунт, протест или просто хоби?

- Повлияха ми момчета в училище, които правеха скици по цял ден. Запленен бях от идеята да си креативен, докато си част от групи с тайни имена и да имаш шанса да рисуваш ОГРОМНИ картини. Нямах представа, че това е нелегално или че е форма на вандализъм.

- Защо избра името "Hombre"?

- Написах това име, защото вече се бях специализирал в рисуване на герои, затова не беше нужно да избирам име, което да се изписва с готини и добре изглеждащи букви - просто исках да се доближа до моето истинско име Пабло и да изразя уважение и почести към работата на всички испански артисти, които обожавах още от самото начало.

- Какво би искал да кажеш чрез твоето графити изкуство на на света?

- Просто искам да изразявам моя личен свят. Добрите моменти, лошите моменти - няма значение.

Аз съм много повлиян от хип-хоп сцената

и затова тя представлява голяма част от моята работа, но също така - семейството ми, начина ми на живот, който включва татуировки, мода и всичко останало. Изкуството ми е визуален дневник на моя живот, който споделям със света.

- Кои са най-добрите места за рисуване ?

- Фен съм на порутени сгради, стари фабрики, военни бази - такъв тип места. Харесва ми контрастът между изчистения стил в ярки цветове, които покриват нещо старо и разрушено. Няма друг по-въздействащ начин да се демонстрира същността на графитите, когато са направени правилно и на точното място - това е много ценна форма на изкуство.

- Кое е любимото ти нещо за рисуване?

- Харесвам момичета и най-вече косата на момичетата. Извивките, светлината - това е нещо много интуитивно. Можеш просто да спреш с изграждането на графита и да оставиш своя суинг да контролира ръцете ти.

- Достатъчно популярно ли е графити изкуството в днешно време? Станало ли е по-уважавано и по-приемливо?

- Сигурен съм, че има някои хард артисти, които биха искали графитите да не бяха толкова популярни. Същото е като при всяка ъндърграунд сцена - хората искат да я изградят, викайки за толерантност, за място в обществото. Но когато тя се разрасне, когато хората могат да я видят на тениски, по телевизията, в рекламите,

всеки крещи: "Разпродадено!" и така променя нормалния начин, по който нещата се правят

Графитите, които са приемани и толерирани днес, са много далеч от класическия стил на рисуване от миналото. За мен това е като миксирането: взимаш стара песен, добавяш малко от теб самия, миксираш с нещо, което си чул от друг жанр и накрая може да се получи хит, който да влезе в "ТОП 10" класациите, но той все още съдържа в себе си оригиналната песен. Важно е просто да уважаваш корените си и да ги назоваваш! Така че за мен откриването на нови пътища винаги е нещо, към което трябва да се стремим.

- Може ли човек да печели пари с графити?

- Разбира се. Съществуват много възможности. Можеш да си илюстратор, татуист, дизайнер, да правиш графити с комерсиална цел или да се опиташ да участваш в света на изкуството, като продаваш свои платна. Сигурен съм, че има още много пътища за графити артиста от 2015-та.

- Какво мислиш за фестивалите за графити изкуство? Трудно ли е да се случат?

- Проблемът е, че графитите се приемат от хората, но не като безценни, както би трябвало да бъде. Един фестивал, без значение какъв е, е скъп. Имаш нужда от спонсори, хора, които да помагат, покрив, храна и т.н. Хип-хопът и графитите са млада сцена, гладна и с желание да полага усилия, въпреки липсата на финансови средства. Но винаги има неща, за които трябва да плащаш. Освен това много от графити райтърите са хаотични и затрудняват организацията още повече.

- Кое е най-важното, което младите графити артисти трябва да знаят?

- Те трябва да знаят същото нещо, на което майка ми ме е учила: трябва да откриеш тесния път между това да знаеш цената си и да разбираш. Каквото и да правиш, където и да се озовеш след 20 години - продължавай да бъдеш добро човешко същество.

- Познаваш ли български графити артисти?

- Горд съм, че мога да нарека Erase и Arsek свои приятели.

- Повечето хора учат как да рисуват графити от уебсайтове или от други графити артисти на улицата. Какво ще се случи, ако този вид изкуство стане по-популярно и започне да се изучава в университетите или започнат да се провеждат повече графити курсове или уъркшопове? Ще бъде ли по-успешно? Или вече няма да бъде "улично изкуство" и ще изгуби своя чар?

- Цялата тази работа с улицата е нещо, което наистина изгражда бариери. В моите очи

няма значение дали изкуството ти съществува в галерия с бели стени, на улицата

или използваш четка, спрей, принтер или каквото и да било. Всяко образование, без значение дали е улицата или университета, може да ти покаже методите - духът трябва да порасне в самия теб. Така че всяко висококачествено образование би било добра отправна точка, която да доведе до едно страхотно ново изкуство.

- Кое е най-хубавото в графити изкуството?

- Възможността да оставиш нещо, което никога не би съществувало без теб. И без да имаш скъпоструващи училища или методи зад гърба си. Можеш да промениш начина на работа на човек и неговото настроение за ден само чрез своя свободен дух и един цвят. Може да бъде цитат, шаблон, готино очертание или просто надпис, който кара душата на зрителя да затанцува. Звучи романтично, разбира се, но опитите да промениш света с изкуство имат нужда от романтичен начин на действие и мислене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай