Ръст на сигналите за злоупотреба с лични данни

Увеличават се сигналите на граждани за неправомерна дейност в телекомуникационния сектор, банките и публичната власт...

Ръст на сигналите за злоупотреба с лични данни | StandartNews.com

Увеличават се сигналите на граждани за неправомерна дейност в телекомуникационния сектор, банките и публичната власт. Това отчете пред Народното събрание председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Много често мобилните оператори прехвърлят лични данни за обработка към трета страна, без да искат съгласието на физическото лице. Мобилните оператори не спазват и задълженията си за фиксиране самоличността на лицата, които купуват предплатени карти, най-често използвани за телефонни измами. Такива случаи има в Петрич, Русе, Свищов и Силистра. Венцислав Караджов отчете, че голям проблем представлява и видеонаблюдението в частни имоти и обществени места, където масово се слагат камери, без съгласието на етажната собственост.

"Камери, които обаче заснемат сериозна част от имота на съседите, улици, публични места. Те твърдят, че го правят с цел охрана на собствените си автомобили. Само че законът казва, че камерите могат да се използват за защита на физическите лица и на техните семейства, а не на недвижимото имущество, което е пред самия имот. Включително в офисите масово се използва видеонаблюдение, като на някои места дори не се спазва изискването например в помещенията за почивка да няма видеонаблюдение".

Председателят на Комисията за защита на личните данни обяви, че в ЕС се увеличават сигналите за намеса в личната сигурност, като за миналата година, в рамките на Европейския съюз, са подадени над 900 000 сигнала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай