Росен Петров: Санкции срещу Русия са самоубийство

Росен Петров: Санкции срещу Русия са самоубийство | StandartNews.com

Росен Петров, зам.-председател на "България без цензура"и кандидат за евродепутат

- Г-н Петров, кои са основните послания, които симпатизантите на "България без цензура" чуват от вас при срещите ви?

- Радвам се, че нашата коалиция се формира от такива партии като ВМРО, Земеделския съюз, "Гергьовден", като "България без цензура". Това са центристки формации, които не делят хората на леви и десни, на българи, на български граждани от турски или ромски произход. За нас всеки, който се е родил в България, е българин. Нашата основна теза е патриотизъм. Разбира се, не патриотизъм от моя тип, който правех в Операция "Слава", който също е важен, а патриотизъм, който да звучи съвременно.

- Как?

- Съвременният национален идеал може да звучи само по един начин. Не България на 3 морета, а просто българите да живеем по-добре. Затова и основната част от нашата програма е основана на патриотични и социални послания. Държавата да се завърне на мястото си, а бизнесът да бъде оставен на спокойствие, за да генерира икономическия растеж.

- Кои са приоритетите на "България без цензура" за по-голяма защита на правата на потребителите?

- Ще работим за защита на това българският потребител да яде български чушки, домати, сирене и мляко. Ще работим за това униформите на армията да се шият от българска фирма, каквато има, а не в турския град Чорлу, защото смятам, че е позорно нашата армия да се облича от Турция на Ердоган.

- Кризата в Украйна стана неизменна част от дебатите за европейските избори. Позицията ви?

- Г-н Бареков пръв от българските политици обяви позицията си по кризата в Украйна в интервю за ИТАР-ТАСС. Той каза, че Украйна е неделима държава, но ние сме против икономически санкции срещу Русия, тъй като те са просто изстрел от упор в българската икономика. И тук нека никой не обвинява нас, защото ние с г-н Бареков не сме поставили България в енергийна зависимост от Русия, а това го е направил някой друг. Ако Русия реши да си го връща, най-много ще пострада България. Разбира се, и у нас като у повечето българи има русофилски чувства, те са чувствата на признателност към нашите освободители. Има чувства и на уважение за това, че говорим близък език, че сме от една вяра, но ги има и чувствата на защита на националните интереси. За съжаление отново ще се обърна към историята и ще кажа, че Иван Вазов, който е бащата на русофилството в България, чийто брат е убит като русофил по време на Първата световна война, когато Русия ни напада в Добруджа, пише едно писмо до руснаците и ги пита: "Освободители, що щете вий тука?". И тогава Трета българска армия разбива руската армия и я отпраща чак в Молдова. Така че ние преди всичко сме българофили, а после сме русофили, еврофили или американофили.

- Смятате ли, че трябва да има специален механизъм за помощ за страните членки като България, които поемат основния бежански поток?

- Първо, Европа трябва да избере между два пътя на развитие - Европа като съюз на независими държави и Европа, която е федерална държава сама по себе си. Към федералната държава ни водят ПЕС и ЕНП. Ще бъда благодарен на г-н Борисов и г-н Станишев, след като сме част от Европа, част от една държава, и доходите ни да бъдат изравнени. Ако ни кажат - социалният минимум става 800 евро, както е в Германия, аз лично ще им целуна ръцете на Борисов и Станишев, и ще им кажа "благодаря ви, моето време в политиката приключи". Но, ако не го направят, ще трябва да си търсят други професии. Така че въпросът с бежанците е след това. Само че се чудя какво направи еврокомисарят Кристалина Георгиева за това да получим някаква помощ, освен че ни посъветва да си подобрим генофонда с бежанци от Африка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай