Росен Петров: Езикът на омразата трябва да бъде спрян

Росен Петров: Езикът на омразата трябва да бъде спрян | StandartNews.com

Ще се борим за закона "Чисти ръце" в следващия парламент, казва Росен Петров, зам.-председател на ББЦ и говорител на Коалиция "България без цензура"

- Г-н Петров, как върви подготовката на България без цензура за предсрочните избори на 5 октомври?
- Вече обикаляме страната. Официалната кампания не е започнала, но ние провеждаме срещи с партийните активисти и с общинските структури. В момента съм на обиколка из Силистра, Алфатар, Нови пазар и др. Депутатските листи на ББЦ са готови на 90 процента. Някои вече бяха обявени от г-н Бареков. Аз ще водя листата в 25-и многомандатен район в София, а също вероятно и в някой от смесените райони. Надявам се да се представя достойно.
- Кога ще бъде завършена политическата ви програма?
- Изработена е от 4 работни групи. Едната е в сферата на финансите с отговорник депутата Светлин Танчев, който е отличен финансист. Втората е посветена на икономиката и социалната политика начело с Рада Коджабашева. Третата е за здравеопазването под ръководството на полк. Христо Бозов, военен лекар, който две години е служил на подводница и работи във ВМА-Варна. Четвъртата група разработи приоритетите по националната сигурност и за нея отговаряха ген. Димитър Цветков, бивш командир на тактическата авиация на България, и Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР. Програмата ще бъде готова до 20 август.
- Какви са очакванията ви за предизборната кампания?
- Всички се надяваме изборите да бъдат честни и свободни, но това зависи от поведението на служебното правителство. До момента то дава разнопосочни сигнали. Беше предвиден специален министър на изборите, който беше сменен за два дни незнайно защо. После се оказа, че има проблеми при правосъдния министър, свързани косвено с тефтерчето на Красьо Черничкия. Сега виждаме, че идва и доста компрометиран шеф на митниците. Единственият честен митнически шеф, който познавам, е Емил Димитров-Ревизоро. По времето на НДСВ той изтрая едва шест месеца начело на агенцията.
Да кажа и нещо хубаво за служебния кабинет на проф. Близнашки. От министрите познавам добре здравния д-р Мирослав Ненков, който ми е гостувал множество пъти в предавания, докато бях водещ. И освен че умее да разказва вицове, той е наистина прекрасен лекар. За него съм убеден, че не е корумпиран и ще действа честно и безкористно. Надявам се с тази оценка да не му подлея вода.
- Къде виждате основните отговорности на служебния кабинет?
- На служебното правителство му се възлагат твърде много задачи, които то не може да изпълни за два месеца. Един министър докато си опознае ведомството, минават около шест месеца. Някои от министрите имат опит - като Екатерина Захариева, с която заедно съм работил по "Българската Коледа". Единствената задача на служебния кабинет е да стабилизира обстановката, ако може. И да проведе избори - ако може, да са честни. За съжаление назначенията на кабинета от последните дни не показват равна отдалеченост от всички партии, а по-скоро удовлетворяване на интересите на на една от тях.
- Кои ще бъдат основните ви опоненти в предстоящата кампания?
- Отдавна сме ги обявили - това са ГЕРБ и ДПС. С цел да се успокоят хората, администрацията, бизнеса и да се успокои обстановката в страната ние се надяваме да бъде спрян езикът на омразата. Политиците трябва да се научат да говорят политически. Те могат да бъдат съперници и опоненти, но е нужно да забравят егоцентризма си и личните си отношения. Да не използват обидни квалификации и заплахи - това е едно от условията хората в страната да се успокоят. Тъй като в момента хората са уплашени и не знаят какво става. Аз съм отскоро политик, ходя по улиците и виждам, че проблемите на политическия елит не са проблемите на народа. Хората се интересуват много повече от това как една баба в Мизия да си оправи къщичката, която е залята от вода, или в "Люлин" как да хванат избягалия питон. Звучи смешно, но жител на "Люлин" се обадил на 112 и оттам му казали да се обади на пожарната, откъдето го пренасочили към полицията, която на свой ред го прехвърлила към зоопарка, откъдето му казали: "Хвани го сам". Човекът каза, че е гледал "Дискавъри" и е убеден, че не може да улови питон. Трябва да се възстанови държавността, а не просто да имаме стабилна държава. Говоря с хора от всички етноси - вълнуват ги пенсиите, здравеопазването, безработицата, енергетиката и такива неща, а не дали да се въведат евросанкции срещу Русия. Макар че скоро и санкциите ще ги разтревожат, тъй като те ще ударят най-малките страни.
- Ще има ли развитие вашата кампания "Чисти ръце"?
- Ще продължим да се борим за приемането на законопроекта "Чисти ръце" и в следващия 43-и парламент. Той беше внесен от наши депутати, но не мина. Зависи от резултатите на изборите дали ще се намери политическа воля за неговото приемане.
- Какво мислите за трупащите се проблеми във банковата система покрай затварянето на КТБ?
- БНБ изобщо не ми се коментира. И врачка не може да разбере какво точно направи управата на Народната банка. Те трябваше да осигуряват надзор, но се издъниха тотално. Говореха за изнесени пари в чували, за изчезнали кредитни досиета от КТБ, а се оказа съвсем друго. Вече никой няма доверие в БНБ като институция. Има европейски директиви, които задължават държавата в определен срок да извърши плащания и компенсации на вложителите на КТБ, но не е ясно какво ще прави служебното правителство. Следващият редовен кабинет наесен обаче трябва да вземе решителни мерки, тъй като в банката са парите на много общини, държавни фирми, предприятия от Военнопромишления комплекс и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай