Роми се ослушват за ваксините, питат за пари

Само 10 души са се имунизирали в мобилния пункт в "Столипиново"

Роми се ослушват за ваксините, питат за пари | StandartNews.com

Акцията по ваксинация, която се проведе в пловдивския квартал „Столипиново“, е абсолютно безуспешна и затова главни виновници може би са страхът и самочувствието на жителите, че са неуязвими. Това заяви пред „Марица“ директорът на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева по повод на кампанията, организирана по-миналия уикенд. 

Тогава местни ромски лидери трябваше да убеждават своите съседи да си поставят инжекция срещу коронавируса. Мобилен екип на здравната инспекция беше на разположение за желаещите да се имунизират на 12 и 13 юни.

В крайна сметка ваксинирани са едва 10 души, при това двама от тях не са част от малцинствата, към които беше насочена кампанията.

От РЗИ увериха, че заедно с Общинска дирекция „Здравеопазване“, която се оглавява от д-р Калин Калинов, са положили всички усилия, за да създадат условия и да повишат информираността на хората от квартала. По този повод се проведоха предварителни срещи с медиатори и лидери в ромската общност, които уж обещаваха добри резултати.

Именно на разговорите се залагаха големи надежди, тъй като последните години показват, че с времето ромската общност е приела необходимостта от поставянето на редовните ваксини на децата. По отношение на тях негативизмът е бил постепенно преодолян и в момента покритието е около 90%. Възможно е стимул за това да се оказва получаването на социални помощи, за които условие е представянето на бележка от РЗИ за проведени имунизации.

Миналия уикенд роми обикаляли мобилния пункт за ваксинирането и подпитвали няма ли да дадат някой лев, ако решат да се боцнат. Такъв бонус обаче засега не е предвиден.

Според д-р Танчева-Манчева дори да се предвиди финансов стимул, едва ли ще станем свидетели на голяма промяна. Тя не вярва, че насаденият страх от ваксините може да се преодолее срещу 50 лева, и не е привърженик на подобен подход.

В същото време в "Столипиново" пълзи мълвата, че някои от по-старите влиятелни ромски медиатори са саботирали кампанията за имунизиране. Те са агитирали хората да не се доверяват на ваксините, защото може да предизвикат много странични ефекти.

Добрата новина е, че до момента пандемията не е засегнала особено силно най-големия ромски квартал под тепетата. Специалистите го отдават на самоизолацията и затварянето на жителите. Те обаче едва ли имат намерение да продължат този начин на живот и в следващите 2-3 години.  

Според д-р Танчева-Манчева само двама или трима заразени могат да обърнат тенденциите в противоположна посока и отново да имаме бум на заразата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай