Роми на бунт срещу Каракачанов

Гетото в Сливен започва подписка срещу вицепремиера

Роми на бунт срещу Каракачанов | StandartNews.com
  • Гетото в Сливен започва подписка срещу вицепремиера

Роми се вдигат на бунт срещу вицепремиера Красимир Каракачанов заради програмата му за решаване на циганския въпрос. Национален протест срещу плана „Каракачанов” готви гетото в Сливен. В махалата започва подписка срещу вицепремиера.

Ромите в града излизат и с декларация до премиера, президента и омбудсмана. В нея обвиняват вицепремиера Каракачанов в расизъм.

"Той денонощно лае и говори само за ромите, тоя човек друго няма нищо. Разбрах,че този човек се изживява в ролята на Хитлер", заяви Аспарух Ангелов от обществения съвет към квартал "Надежда” в Сливен пред камерата на бТВ.

Събаряне на незаконните ромски гета, контрол на социалните помощи и раждаемостта, безплатни аборти – това са само част от мерките, които вицепремиерът предложи за по-добра интеграция на ромите в обществото.

В ромската махала на Сливен живеят над 20 000 души, а много от майките са под 15 години. „Нашата традиция е да раждаме малки, има ли проблем, някой да ги гледа, той да идва да ги гледа?", заявиха жени от махалата. Повече жители в нея са категорично против идеята за спиране на социалните помощи,но при определени условия. "Нека да отварят предприятията и да видят дали ромите няма да влизат да работят...не да казва, че ромите са мързеливи и крадливи", допълни мъж от гетото.

ВИЖ ОЩЕ: И Симеонов удари Каракачанов заради ромите

Главният комисар на световната ромска организация в България Петко Асенов поиска по-рано в ефира на бТВ главният прокурор Сотир Цацаров да се сезира за насаждане на омраза заради мерките, които вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи за по-добра интеграция.

"Концепцията на Каракачанов ще запали огъня в държавата, защото това което е написано нарушава всички закони", каза в предаването "Тази събота" по bTV Петко Асенов.

ВИЖ ОЩЕ: Цигански неволи в малката коалиция

Циганските неволи са причина за искри в малката коалиция от два дни. Програмата „Каракачанов” бе подложена на критики от Валери Симеонов. Той заяви, че е преписана от предизборната програма на НФСБ, но тенденциозно е насочена към ромския етнос. Каракачанов отговори, че партньорът му ревнува.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай