Рийс: Даваме подкрепа на братята ни съюзници

Рийс: Даваме подкрепа на братята ни съюзници | StandartNews.com

- Ваше превъзходителство, как преценявате позицията на българското правителство по отношение на кризата в Украйна? От една страна България заявява, че държи на териториалната цялост и суверенитета на тази държава, от друга е против налагане на санкции срещу Русия с аргумента, че страната ни е зависима и уязвима. Как Вашингтон гледа на подобна позиция?

- Мисля, че на първо място териториалната цялост и суверенитета на Украйна се признават и това е нещо много важно. Както и признаването на незаконността на референдума в Крим е от изключителна важност. Гледайки напред, всички ние искаме дипломатическо решение и в тази посока е много добре и е положителен знак, че международната общност се придържа до голяма степен към това. Виждаме, че има много широка подкрепа към нашата позиция сред нашите партньори в ЕС, в ООН и т.н.

- Идната седмица предстои среща между ЕС, Украйна, САЩ и Русия. Какви резултати очаквате от тази среща?

- Не искаме да предсказваме бъдещето, но мога да кажа, че винаги сме се стремили към дипломатическо решение на кризата в Украйна. И бих определила тези предстоящи преговори като положително развитие в тази посока.

- САЩ поискаха от Румъния да увеличат военното си присъствие там. Полша поиска повече войски на НАТО на своя територия. НАТО реши да прави нова база в Естония. Има ли искане от българска страна за разполагане на натовски войски или искане от американска страна България да разреши повече американски войници и техника на територията си?

- Всички ние сме партньори в НАТО и мисля, че предоставянето на подкрепа на нашите братя съюзници е нещо много важно. И разбира се, членството на България в НАТО е важно за всички нас, но наистина не искам да спекулирам с „какво ще стане, ако..."

- Генералният секретар на НАТО пристига на визита в България в четвъртък. Твърди се, че е изненадваща. Как мислите, каква е причината и свързана ли е с Украйна, според Вас?

- Вярвам, че е бил поканен. И очакваме с нетърпение тази визита. Мисля, че тя е навременна и ще бъде добра възможност да се чуе от него позицията на алианса относно събитията от деня.

По-рано посланик Рийс даде ексклузивно изявление за Стандарт относно кризата в Украйна.

(използвани са въпроси и на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай