РИОСВ-Бургас отмени скандалното решение за Карадере

РИОСВ-Бургас отмени скандалното решение за Карадере | StandartNews.com

София. В сряда вечерта директорът на Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас Антоний Иванов е оттеглил решението си, с което разреши строителството на Карадере.

Въпросното решение от 6-и октомври, което дава път на строителството на нов луксозен къмпинг в защитената зона. Последваха протести и срещи на еколози с министъра на околната среда и водите Светлана Жекова. Вчера изтече изчаквателния срок, който тя даде по време на срещата.

С ново решението на регионалната екоинспекция процедурата за разрешаване строителство на фирмата "Макси І" се връща в начална фаза, т.е. на етап уведомяване на компетентния орган по околна среда и засегнатото население.

"Така експертите от РИОСВ-Бургас ще трябва да вземат решение относно степента на въздействие върху защитените зони и техния предмет на опазване," съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

"Поставените условия в административния акт и техният характер категорично показват безспорната необходимост от изясняване на допълнителни фактори и обстоятелства в степен на подробност и тяхното въздействие върху околната среда, което трябва да бъде предмет на по-задълбочена оценка", са част от мотивите, посочени в Решението на директора на РИОСВ - Бургас.

Инвестиционното предложение е за изграждане на "луксозен къмпинг" по подробен устройствен план на зона за отдих "Бяла север", който няма екологична оценка. Строителството не е предвидено и в Общия устройствен план на община Бяла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай