Режат леглата на болници в 20 области

Режат леглата на болници в 20 области | StandartNews.com

В 20 области трябва да бъдат съкратени болнични легла в хирургии, ортопедии, урологии и гинекологии. Това показва проектът на Национална здравна карта на здравното министерство. София, Пловдив и Пазарджик са областите с най-голям излишък на болнични легла за активно лечение. Затова в тях най-много отделения и болници са застрашени да се окажат без договор и финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след 1 април, освен ако част от леглата за активно лечение не бъдат преструктурирани в такива за долекуване.

Касата ще избира с кои лечебници да сключи договор по няколко критерия. Преимущество ще имат тези, които осигуряват 24-часови дежурства, имат спешни отделения, осигуряват комплексно лечение с по-голям брой клиники и отделения в различни специалности, правят повече и по-сложни манипулации, през тях преминават повече пациенти и др.

Според разпространената за обсъждане здравна карта в страната има нужда от 53 656 легла при налични малко под 51 000, като в същото време има недостиг от над 3500 легла за долекуване.

Само в осем от 28-те области на страната няма излишък на легла за активно лечение - Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Добрич, Видин, Шумен и Ямбол. В морската столица например не достигат близо 100 болнични легла. В тези осем области управите на лечебниците няма да се притесняват, че ще останат без договор с касата през тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай