Режат 8 болници от договор с касата

Режат 8 болници от договор с касата | StandartNews.com

Осем болници може да останат без договор със здравната каса догодина. Причината са рестриктивните промени, с които властта се опитва да ограничи неконтролирания ръст на разходите за здравеопазване. На 2.77 млрд. лв. възлизаха разходите на касата за 2013 г., през тази харчовете й бяха планирани за 2.8 млрд. лв., но реално ще стигнат над 3.2 млрд. лв. Затова догодина бюджетът на касата се предлага да е над 3 млрд. лв. От касата предложиха да е 3.15 млрд. лв., но както "Стандарт" писа, по искане на здравния министър Петър Москов той е орязан с 80 млн. лв. Най-голямо перо в разходите се пада на клиниките - за 2014-а те ще глътнат 2.6 млрд. лв. За да ограничат тези харчове, в проектобюджета на НЗОК се предлага фондът да не сключва договор с болници, които ще получат разрешение за дейност през 2015 г. Ако промените се приемат, с тези лечебни заведения касата ще може да работи от 2016 г.

Общо осем са болниците, които чакат на опашка в здравно министерство за разрешение за дейност две седмици преди края на годината. Това сочи справка от ведомството за в. "Стандарт". Две от тях са многопрофилни, 3 са специализирани, една е за рехабилитация и последните две са диализни центрове. Въпреки рестрикциите обаче други осем нови болници ще сключат договор с НЗОК от догодина, ако пожелаят. Те вече получиха разрешение за дейност през тази година. Както вече "Стандарт" писа, това са една многопрофилна болница, три специализирани, три за рехабилитация и една диализна. Някои от тях като диализния център успяха да сключат договор с НЗОК дори още тази година.

348 е броят на клиниките с последните осем, които отвориха врати тази година. От тях 107 са частни. Договор с касата за 2014 г. по клинични пътеки имат 347 лечебни заведения, сред които са не само болници, но и медицински центрове. Още 104 имат договор по клинични процедури, тяхната дейност основно е за онкология и диализа. За 2012 г. клиниките с договор по пътеки са били 336, а по процедури - 90.

7 нови лекарства гълтат 30 милиона

Болниците купуват един продукт с 3 бона разлика

Седем са новите лекарства за рак в клиниките, които касата ще трябва да плаща от догодина. Те ще глътнат близо 30 млн. лв. за 280 пациенти по изчисления на експертите в НЗОК. Това прави среден разход на онкоболен от 100 хил. лв. за година. Още пет нови лекарства за химиотерапия чакат на опашка, за да влязат в списъка на касата. Ако това стане очакваният разход за 2015 г. за 155 души е над 17 млн. лв. или над 113 хил. на човек. Харчовете за медикаменти са другият основен проблем в овладяването на разходите за здравеопазване след болниците. Само за лекарства за химиотерапия в болниците касата тази година ще даде над 213 млн. лв., което е с 68 млн. лв. над плануваното. Затова властта обсъжда мерки и за тези харчове. Едната опция е въвеждането на задължителни отстъпки от цената, тъй като доброволните не сработиха. Другият голям проблем са различните цени, на които болниците купуват едни и същи лекарства за рак. Почти три хиляди лева е разликата за everolimus. Различните болници са го купували от 4604 лв. до пределната му цена 7149 лв., сочат данните на НЗОК. В повечето случаи обаче разликата е по-малка. При epoetin-alfa например касата е плащала на болниците от 172 лв. до 295 лв. "Действащата система неминуемо води до разлики в цената на един и същи продукт в болниците. Заради конкуренцията между различните дистрибутори цената често пада под определената в позитивния списък, която е най-ниската от цената в 10 европейски държави. Ако има твърде големи разлики, трябва да се установи на какво се дължат", коментира Деян Денев, директор на Асоциацията на иновативните компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай