Режат 153 млн. лв. от ЕС за екология

Режат 153 млн. лв. от ЕС за екология | StandartNews.com

Очаква се през октомври да бъдат пуснати парите за околна среда

Със 153 млн. лв. ще бъде намалена финансовата помощ от ЕС по ОП "Околна среда" заради констатираните нередности при възлагането и изпълнението на 239 договора по програмата. Средствата обаче няма да бъдат загубени, а страната ни ще има право да ги пренасочи по други проекти. Това обясни вицепремиерът Илияна Цанова в Брюксел след срещата си с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан, на която присъства и екоминистърът Светлана Жекова. 153-те милиона са стойността на плоската финансовата корекция от 9,5%, която ни налага ЕК върху сумата от 1,6 млрд. лв., на каквато стойност са контрактите по ОПОС.

Още през октомври експерти от Брюксел ще пристигнат у нас, за да се уверят на място в постигнатия напредък при разходването на евросредствата. Ако докладът им след визитата е положителен, можем да очакваме размразяване на европарите по ОПОС в средата на октомври, обясни Цанова.

Постигнато е споразумение и да бъдат разделени проверките по двете спрени оси по ОП "Регионално развитие" - за градоустройство и туризъм. Така страната ни може да очаква след проверка през октомври средствата за туристическите атракции да бъдат размразени до края на годината.

Министър Жекова отбеляза, че основното, по което работи Министерството на околната среда и водите (МОСВ), е изготвянето на сертификат с искане за плащания по европейските програми. По нейните думи при пълна мобилизация на националните проверяващи органи този документ ще може да бъде представен на ЕК през октомври.

Тя съобщи, че от днес започват разплащания на 89 млн. евро по програми в обхвата на МОСВ.

Борим се за дял от Е11,9 млрд.

До 26 февруари 2015 г. страната ни трябва да представи проекти, с които кандидатства за първия транш на средства от новия европейски механизъм "Свързана Европа". България може да получи дял от общо 11,9 млрд. евро, предвидени за всички държави от ЕС. Проектите трябва да са насочени към девет главни транспортни коридора. Те ще образуват транспортна мрежа, която трябва да бъде изградена до 2030 г. и ще свързва 94 европейски пристанища с железопътни и пътни връзки, 38 летища с железопътни връзки и 15 хил. км високоскоростни жп линии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай