Вторник,

Лондон ни реже достъпа при Брекзит без сделка

От: Редактори -
566
Лондон ни реже достъпа при Брекзит без сделка
A
A
A

Правото на европейски граждани да живеят и работят свободно във Великобритания ще бъде отменено в случай, че Брекзит бъде изпълнен без сделка в края на октомври, съобщи говорител на британското правителство, цитиран от БиБиСи.

Преди Борис Джонсън да стане премиер на страната, правителството на Тереза Мей обмисляше да удължи свободата на придвижване на европейски граждани до 2021 г. или да позволи престой от 3 месеца, преди да кандидатстват за разрешително за по-дълъг период. Именно такива условия включваше споразумението между Лондон и Брюксел.

Говорителка на „Даунинг стрийт” 10 обясни, че предишните договорки отпадат, като ще бъдат въведени нови разпоредби на по-късен етап.

Над 3 млн. европейски граждани живеят във Обединеното кралство в момента, а промените идват на фона на нарастващите опасения, че страната ще напусне ЕС без сделка на 31 октомври.

Настоящият премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания няма да се превърне във враждебна за имигрантите държава, но обясни, че имиграцията ще бъде "демократично контролирана".

Говорителката също така потвърди желанието на правителството за точкова система, подобна на тази в Австралия (където на базата на умения, ценз и опит се натрупват точки, даващи право на пребиваване).

Гражданите, които вече се намират във Великобритания, няма да бъдат засегнати от новите промени и ще могат да се сдобият със статут на постоянно пребиваващи по установения от вътрешното министерство на страната ред.

Изявлението веднага събуди критиките на опозицията и нарекоха решението на правителството като „безотговорно и налудничаво”.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички