Революция с шофьорските книжки! Решение на Брюксел

Сериозни промени и за кандидат шофьорите

Революция с шофьорските книжки! Решение на Брюксел | StandartNews.com

Да си си шофьор на автомобил ще става все по-трудно и отговорно и е крайно време да бъде така.

Мобилни шофьорски книжки, самооценка на годността за шофиране и по-добра осведоменост за пешеходците - това са част от промените в правилата на Европейския съюз за шофьорските книжки, които бяха приети от Европарламента на първо четене. И още: шофьор на камион и автобус (до 16 пътници) на 18 години при определени условия, допълнителни критерии в изпитите и изпитателен срок.
 
Всички тези мерки са поредният опит за справяне с войната по европейските пътища. Според предварителните данни на ЕК за смъртните случаи по пътищата за 2023 г. около 20 400 души за загубили живота си при катастрофи, съобщава БНР.

България и Румъния водят черната статистика съответно с 82 и 81 смъртни случая на един милион жители. Средната стойност за ЕС по този показател е 46. Според данните най-безопасни са пътищата в Швеция и Дания.
От ЕК отчитат около 10% по-малко смъртни случаи от ПТП-та в Съюза в сравнение с 2019 г. Броят на смъртните случаи по пътищата е намалял слабо в Испания, Франция и Италия. От друга страна расте в Ирландия, Латвия, Нидерландия, Словакия и Швеция.
 
И въпреки известния напредък след 2019 г., малко държави-членки са на път да постигнат целта на ЕС и ООН за намаляване наполовина на броя на смъртните случаи по пътищата до 2030 г., отбелязват от представителството на Комисията в България. През последните четири години само Белгия, Чехия, Дания, Унгария и Полша са на път да постигнат тази цел.

Според евродепутатите кандидатите за шофьорски книжки трябва да бъдат изпитвани по допълнителни критерии. Някои от тях са шофиране в сняг и хлъзгави условия, безопасно използване на телефон по време на шофиране, слепи зони, системи за подпомагане на водача, както и относно безопасното отваряне на вратите на превозното средство.

Така водачите ще са по-добре подготвени за реалните ситуации на пътя. Младите шофьори трябва да са наясно също и с рисковете за пешеходци, деца, велосипедисти и ползватели на електрически скутери.

В началото на годината и българският транспортен министър Георги Гвоздейков се застъпи за идеята като част от обучението на кандидат-шофьорите да бъдат въведени полигони, имитиращи тежки метеорологични условия и различни ситуации на пътя. Така младите шофьори ще могат да надградят уменията си и ще са подготвени за рискови ситуации.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай