Реставрират паметника на Шипка с дарения

Започна реставрация на Паметника на свободата на в. Шипка, която ще продължи до началото на септември

Реставрират паметника на Шипка с дарения | StandartNews.com

 Започна реставрация на Паметника на свободата на в. Шипка, която ще продължи до началото на септември. Консервационно-реставрационните дейности включват цялостното почистване на бронзовата фигура на лъва, фугиране и обработка срещу корозия на носещата конструкция, съобщи директорът на Националния паметник-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Групата пловдивски реставратори, които са спечелили обществената поръчка, предвиждат демонтаж на част от единия крак на лъва, за да се провери вътрешното състояние на бронзовата фигура. Както е известно, тя нежи цели 28 тона и било възможно да има корозия отвътре. Последната частична реставрация на лъва е била правена преди близо 30 години - през 1991 г. 
  "Цялостната реставрация на бронзовия лъв ще струва 111 хил. лв, които бяха събрани в продължение на 2 години в рамките на национална дарителска кампания", припомни д-р Ангелов.
 В хода на реставрациионно-консервационните работи посещенията на туристите в Паметника на свободата нямало да бъдат ограничавани. Те щели да имат възможност да разглеждат вътрешната експозиция чрез специално защитен вход от северната част на монумента. 
 Фото - Деси Крачолова
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай