Четвъртък,

Решено. Кои са предложени за орден "Кирил и Методий"

От: Редактор -
Решено. Кои са предложени за орден "Кирил и Методий"
A
A
A

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на България да издаде указ за награждаването на Илка Зафирова с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите й заслуги към развитието на българската култура. Това съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

Актрисата Илка Зафирова е едно от лицата на Малък градски театър "Зад канала" и име-емблема за българския театър. Нейните публични изяви - творчески и граждански, винаги се превръщат в значим обществен жест. За огромната зрителска аудитория, обединяваща различни поколения, запомнящо се е останало щастието от срещата с прекрасно пресъздадените нейни роли.

Илка Зафирова е носител на множество награди, между които: Аскеер за главна женска роля в "Свекърва" от Антон Страшимиров (1996 г.), Аскеер за поддържаща женска роля в "Без кожа", режисьор Бина Харалампиева (2003 г.), Награда ИКАР за цялостно творчество (2016 г.), Награда "Златното перо" за изключителен принос към българската култура и изкуство (2016 г.) и други.

Връчването на държавната награда, орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие на Илка Василева Зафирова е израз на висока чест и уважение към нейния професионален път и творчество.

Министерският съвет предлага на президента да награди и проф. Петър Делев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значими заслуги в областта на античната история и тракологията.

През последните 30 години проф. Делев е сред открояващите се учени в България и международно признат авторитет в областта на античната история и тракологията.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички