Ремонтът на девинската болница започва до 2 седмици

Близо 7000 лв. са неизплатени заплати на лекарите

Ремонтът на девинската болница започва до 2 седмици | StandartNews.com

Смолян. „Приключва обществената поръчка за ремонт на отделенията в затворената от повече от две години болница в Девин и до седмицата-две, спечелилият изпълнител ще започне ремонта". Това каза за „Фокус" кметът на Девин Цветалин Пенков. Той обясни, че в момента тече обществена поръчка за медицинско оборудване. 400 000 лв., които са от Министерство на здравеопазването, вече са преведени на общината. От тях 167 000 лв. са за ремонт, а 230 000 лв. за оборудване, допълни кметът.

Пенков изтъкна, че средствата за ремонт няма да са достатъчни, но е получил ангажимент от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева за допълнително финансиране, което да обезпечи цялата поръчка по ремонта. Около 45 дни е максималният срок за ремонт на отделенията, но те ще се предават поетапно и има готовност да сформиране на екипи за работа, допълни още Пенков. „Всичко това обаче е свързано пряко с поетите ангажименти за средствата, които трябва да ни бъдат предоставени от Министерството на финансите за покриване на възнаграждения, осигуровки, капиталови и други разходи. Тези средства са около 1,6 млн. лв., а на този етап има поет ангажимент към нас около 1 млн. лв. да бъдат преведени", каза още кметът на Девин.

Реалистичният вариант, с елемент на оптимистичност, е болницата да заработи до края на годината, но в крайна сметка е важно, че се работи в правилната посока", изтъкна Пенков.
Близо 7000 лв. са неизплатените заплати на лекарите от девинската болница, съобщи още кметът на Девин. Той уточни, че се провежда информационна кампания за набиране на персонал на болничното заведение. Най-вероятно тя ще заработи до края на годината, уточни Пенков. Основният ресурс на персонал за неработещото здравно заведение, на 40-50 % от специалистите и 80-90 % от помощния персонал са хора от Девин и околните населени места, допълни той. И увери, че хората ще започнат работа, ако им бъдат изплатени заплатите.

Изплащането на възнагражденията и осигуровките към персонала, както и другите разходи на здравното заведение ще стане след като бъдат предоставени от Министерството на финансите около 1 млн. лв., от необходимите 1,6 млн. лв., обясни още Пенков и припомни, че има уверение за това, че средствата ще бъдат осигурени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай