Рекорден добив на дърва. Но защо има недостиг?

Над милион и 200 хиляди български домакинства се топлят на твърдо гориво

Рекорден добив на дърва. Но защо има недостиг? | StandartNews.com

Рекорден добив на дърва отчита държавата. Това на фона на села пред бедствено положение заради липсата им за отопление. Над 35% повече се сече в сравнение с миналата година, сочат данните в земеделието.

Защо въпреки това има недостиг?

Дърва за огрев липсват по много причини според земеделския министър - презапасяване, нелоялна търговия, войната в Украйна. И най-важното - потреблението у нас е нараснало три пъти. 

Над милион и 200 хиляди български домакинства се топлят на твърдо гориво. А нуждите от дърва са за над милион и 600 хиляди кубика. От министерството смятат, че липсват около 150 хиляди кубика и обещават да ги доставят на хората до средата на декември.

Решението на целия проблем е в повече добив - очаква се той да нарасне с 50% спрямо миналата година. 

"Имаме сключени договори с фирми, добиват дървесина, доставят своевременно, но явно това, което разговаряхме с фирмите, имат затруднения с работната ръка, това е проблем в национален мащаб при горите", заяви инж. Димитър Гавазов пред bTV.

Кметът е издал заповед да доставят само по 5 кубика на семейство, за да задоволи първоначалните нужди за зимата, но напрежението ескалира и жителите са готови да блокират пътища. За да не се стига дотам, държавата пое ангажимент до края на годината всички заявени количества дърва да са доставени.

„Парадоксът е, че до края на сезона ще се добият 50% повече дърва за огрев, които все още не стигат. Това значи, че има презапасяване, първо. Второ, че нуждите на промишлените предприятия са скочили изключително много, че има изключително добър пазар като бизнес“, заяви Явор Гечев, служебен министър на земеделието.

Според министър Гечев имало забавяне в доставките при предходното правителство.

„Към края на лятото доставките на дърва бяха в различните предприятия между 30 и 35%. В момента отиваме към 90. За 3 месеца сме наваксали нещата, които са били пропуснати през летния сезон“, допълни Явор Гечев.От министерството всяка седмица правят по 14 000 проверки на незаконна сеч и имат предложения за законови промени за по-лесна доставка на дърва и по-ниски цени за хора с ниски доходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай