Развенчаха мит за жилищата на българите

Ето къде живеят най-много хора под наем

Развенчаха мит за жилищата на българите | StandartNews.com

 

Въпреки че България е страна, в която сравнително голям процент от хората имат собствено жилище, в Европа има цели 6 държави, в които този процент е по-висок. Най-много - 93,1% от населението, притежава собствено жилище в Румъния, следвана от Словакия, Хърватия, Унгария, Литва и Полша.

В България 84,3% от хората живеят в жилище, на което са собственици, става ясно от статистиката на Евростат.

Класацията е направена от Compare the Market Australia и от нея излиза, че в другия край на това подреждане са богатите страни-членки на ЕС, като Германия, Дания, Австрия, Люксембург и Франция. В Германия например съвсем малко над половината от хората обитават собствено жилище - едва 50,4%. В Австрия са 55,3%.

В класацията много ясно си личи съотношението между средната цена на квадратен метър и процента на собственост - колкото по-висока е цената, толкова по-малко хора могат да си позволят да си купят собствено жилище.

Евростат установи, че миналата година 68% от населението на ЕС е живяло в собствено жилище, а 32% от гражданите на ЕС са били под наем. Собствениците на жилища са мнозинство в 26 страни от ЕС. Отдаването под наем е по-разпространено само в Германия, където 53,3% от населението живее под наем, пише Флагман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Бай... онУЙ
преди 4 месеца

Да, обаче в какви жилища живеят повечето българи? В общия случай това са панелки, пълни с хлебарки, тънещи в мръсотия, мухъл, плесен и гадости. Скоро ще започнат да ги събарят...

Откажи
XXL
преди 4 месеца

А ти си мислиш,че в запада е нещо по добро ли

Откажи
Оли
преди 4 месеца

Процента спадна защото, през 33г. демокрация много малко могат да си купят, затова и деца не раждат

Откажи
Охотник
преди 4 месеца

Дами и господа брокери. Каквато и дезинформации на политика да водите. На всички е ясно, че се строй повече от колкото се търси. Цените са безумни, а народа обеднява. Къде ви остана свръх търсенето? И не на последно място. В държава, с отрицателен прираст от десетилетия, колко нови клиенти ви се родиха?

Откажи
Закона за етажна собственост
преди 4 месеца

Е голяма грешка прави блоковете комуналки

Откажи