Вторник,

Разтърсващи думи на проф. Валери Стефанов. Как започва упадъкът

От: СТАНДАРТ -
2024
Разтърсващи думи на проф. Валери Стефанов. Как започва упадъкът
A
A
A

Разтърсващи думи на проф. Валери Стефанов за езика.

„Трябва да бъдем усърдни в езика, да знаем, че всъщност езикът е мярата за нашата нравственост, за нашата интелектуална способност. Когато ни гледат как горим, хората получават представа и всъщност кои сме и какво представляваме. Упадъкът на езика е начало на упадъка на една нация“, заяви писателят проф. Валери Стефанов в интервю на 24 май за бТВ.

„Трябва да си намерим гласът, гласът е щит, апел, възвестяване на колективна грижа на осъзната храброст. Чувам много конформистични гласове. Чувам гласове, които много често не разбират сложността на ситуацията“, посочи писателят.

„За съжаление, думите стават все по-леки, все по-незабравими и малко са онези думи, като да кажем сократовото „познай себе си“, каза проф. Стефанов.

Литературоведът посочи, че е „важно е да познаваме миналото, защото това държи идентичността“.

Според него са необходими личности като княз Борис и цар Симеон, които едно време са създали нужната инфраструктура за знанието.

Не трябва да заменяме книгите за мощи. Поклонението пред мощите символизира победа на едно народно християнство над научното християнство, смята Стефанов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички