Разпети петък! Нарушим ли забраните, чака ни голямо нещастие

Жените не пипат игла, мъжете не се бръснат, чаршафите не се сменят

Разпети петък! Нарушим ли забраните, чака ни голямо нещастие | StandartNews.com

На днешния ден дори птичките не пеят… Това казва народът за най-тъжния ден в християнската история. Денят, в който Спасителят е бичуван, поруган и накрая разпънат на кръста на Голгота.

ВИЖ ОЩЕ: 17 забрани за Разпети петък, които се спазват от векове

На този ден в храмовете се пее опело за Него. Постът е много строг. Забранява се да се яде и да се пие. Затова и от едно време се нарича още Сух петък, тъй като от него до Възкресение Христово се е извършвало тримирене – три дни пълно въздържание от всичко.

ВИЖ ОЩЕ: Разпети петък. Защо се минава под масата?

На Разпети петък миряните в църквата минават под плащеницата, която символизира плата, в който е увито тялото на сваления от кръста Исус. Тя се постила върху маса, под която преминават вярващите.

ВИЖ ОЩЕ: Разпети петък! Протойерей Антоний Милушев: Гордостта ни погубва

Какво не бива да правим днес? Всякаква работа е забранена. На Разпети петък жените не пипат игла и не шият, за да не ослепеят. Освен това те не тъкат, не перат, за да не се случат нещастия. Нещо повече – не се сменят чаршафи. Народното поверие гласи, че ако това се направи, сънят става неспокоен и идват кошмарите.

Не се боядисват яйца. Традициите повеляват, че ако не сте направили това на Велики четвъртък, можете да боядисате яйцата само в събота. Според поверието, ако оцветите яйцата на Разпети петък, те ще станат кървави.

Не се ходи в бръснарница. Най-суеверните избягват да се подстригват на Разпети петък, защото се казва, че някой от семейството им ще умре. Все повече обаче се налага обратната традиция. Ако се отиде при бръснар, хората смятат, че ще бъдат в безопасност от определени заболявания. Твърди се още, че ако се подстрижеш на Велики Петък, няма да имаш грижи през годината и няма те боли глава.

В най-тъжния ден всички земеделски стопани трябва да се приберат вкъщи. Полевите работи трябва да се избягват, защото всичко, което се засява, не дава плод.

Не се колят животни. Агнетата за Великден трябва да се заколят преди петък. В противен случай душата на животното ще ви мъчи.

На Разпети петък нито се пипа, нито се яде коприва, оцетът не се докосва. Поверието е, че така ще се разгневи Спасителят, който е бил бит с коприва. Оцетът е забранен, защото устните на Исус са били напоени с оцет, когато той е поискал вода.

Веселието, песните и забавата са строго забранени в деня на голямата скръб. Нарушаването им донася нещастие за всички грешници.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
didier93
преди 2 седмици

Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: [email protected] Имейл: [email protected]

Откажи