Равни пред скобите

Арестуваните депутатски коли сътвориха комедия от грешки между властите

Равни пред скобите  | StandartNews.com

София. "Тежко на онзи, който открадне малкото на тигъра. Тежко и на онзи, който лиши една жена от заблудите й", е казал персийският поет Хафъз. Тежко и на оня, който посегне на депутатски автомобил, ще добавим ние.
Народното събрание в четвъртък аварийно спря работа заради необичайно произшествие. Не беше атентат, нито ултиматум за война. Просто седмина депутати, повечето от мнозинството, се оказаха с "арестувани" автомобили заради неправилно паркиране в близост до бялата сграда. "Днеска скоби, утре белезници", зарадваха се кибиците. "Това е провокация на Столичната община, която добре знаем, че се управлява от ГЕРБ", възкликнаха потърпевшите.
От Центъра за градска мобилност допринесоха за суматохата с обяснението, че по принцип, когато е разгъната охраняемата зона около парламента, правилата на синята зона не важат. В този случай обаче кордонът бил свален, заради което депутатите се оказали в нарушение. Наистина народните представители

живеят в постоянен стрес

- доскоро работното им място се пазеше от пет ката полиция, а разярени демонстранти понякога ги замерваха с яйца и домати или пък ги преследваха по улиците да им прилагат "извънпарламентарен контрол". През октомври буен младеж скочи на покрива на автомобила на червения депутат Антон Кутев. В една лятна нощ пък се наложи избраниците да бъдат извеждани с камионетки на жандармерията след претърпял фиаско опит за извеждането им с белия автобус.
Със сигурност на част от заскобените депутати първата им мисъл е била, че става дума за някакъв хулигански номер от страна на протестиращите - поредната скандална окупация, този път на движимо законотворческо имущество. Едва последното, което им е хрумнало, е, че някой общински служител е дръзнал да окове колите им и да им залепи фишове за глоби. Намекът, че наказателната операция срещу парламентаристите е скроена от софийската кметица Йорданка Фандъкова, издава крайно нихилистично отношение към законовия ред. Според това разбиране не е важно да се спазват законите, важно е кой следи за тяхното прилагане и кой има право да ги престъпва.
В държавите, с които заедно членуваме в Европейския клуб, е нещо обичайно депутати и министри да бъдат спирани на пътя, проверявани за алкохол и наркотици, глобявани и затваряни и за дребни нарушения.
Не е рядкост висш чиновник да хвърли оставка

само защото е пийнал една бира

над разрешеното, преди да се качи зад волана. У нас все още битува стила ала Волен, където депутатът иска от полицаи и държавни служители да му се кланят и да изпълняват безпрекословно заповедите му. От друга страна, малцина са смелчаците и в трите власти, които биха приложили закона с цялата му строгост спрямо депутатските особи. За съжаление в България е прието хора да се уволняват от държава работа само заради неправилна партийна принадлежност и изпълняването на задълженията не е критерий за дълга и успешна кариера. Комичният случай с щастлив край /по 30 лв. глоба на калпак/ може да послужи като житейска поука и на ощипаните с фиш, и на общинските служители и да им помогне по-съвестно да вършат работата си занапред за общото ни благо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай