Радев награди пожарникари, участвали в операциите в Турция

Това са силните хора, силни със своята смелост, солидарност и себеотрицание, заяви президентът

Радев награди пожарникари, участвали в операциите в Турция | StandartNews.com

Президентът Румен Радев връчи колективна награда на екипа на сектор "Специализирани оперативни дейности" към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Пловдив по време на церемонията "Пожарникар на годината – 2022 г." 

"За мен е гордост да бъда патрон на конкурса "Пожарникар на годината", да бъда сред тези смели мъже и жени, които се утвърдиха като гръбнак в дейностите по спасяване и на които ние вярваме, че във всеки момент ще се притекат на помощ", обърна се президентът Радев към участниците в тържеството. "Това са силните хора, силни със своята смелост, солидарност и себеотрицание и само такива хора могат да вземат решение в полза на другите и е чест за мен да бъда днес сред тези хора", допълни президентът.

"Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, куражът и себеотрицанието на спасителите съхрани живота на множество хора и трябва да бъдем горди, че България се отзова светкавично и нашите спасители още същия ден с екипи и оборудване изпълняваха своя дълг по спасяване и съхраняване на човешкия живот. Когато се взе решение на високо политическо ниво България веднага да окаже помощ, бях сериозно обезпокоен, защото осъзнавах колко времеемко и трудно е да създадем организация и да пристигнем навреме", каза още президентът Радев, цитиран от БТА.

Част от наградените по време на церемонията са участвали и в спасяването на оцелели след земетресенията в Турция. Президентът Радев връчи награди на екипите от аварийното звено на Столична община, екипажите от 16-та авиобаза на Военновъздушните сили, включили се в превоза на българските спасители и хуманитарна помощ към Турция, медиците от екипа на Военномедицинска академия, спасителите от Планинската спасителна служба към БЧК, екипите на пожарникарите, както и доброволци от Националната асоциация на доброволците в Република България, участвали в спасяване на оцелели в земетресенията в Турция.

"Пожарникар на годината – 2022 г." е под патронажа на президента Румен Радев. На церемонията присъстват и министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок, столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай