Радев: "Концесия" се превърна в мръсна дума

"Заради ниските такси и износа на безценни суровини на безценица"

Радев: "Концесия" се превърна в мръсна дума | StandartNews.com

„В последните години „концесия“ се превърна в мръсна дума заради ниските такси и износа на безценни суровини на безценица“, посочи президентът Румен Радев на среща с жители, кметове и депутати в Смолян.

И допълни, че са необходими не само законодателни, но и организационни промени и сериозни контролни механизми. Както при добива на полезни богатства, така и от дървесина, добавената стойност при обработката им трябва да се развива и остава в България.

„В същото време трябва да отчитаме и екологичните проблеми, да търсим баланса и технологии, които не увреждат природата. Трябва на базата на тези суровини, които извличаме, не само да ги продаваме, ако може да става някаква преработка тук“, допълни Румен Радев.

„Летище Пловдив има всичкото необходимо оборудване, но типично по български много години не можем да уредим концесията на това летище“, заяви президентът в отговор на въпроси от кметове от област Смолян относно бъдещето на летището.

Присъствалият на срещата служебен министър на транспорта Георги Тодоров обясни, че всички предпоставки от гледна точка на инфраструктурата на Летище Пловдив са налице. Трябва да се търси потенциал в мениджмънта на компанията, така че Летище Пловдив да бъде средище и да бъде така развито, за да обслужва много общини и региони, смята транспортният министър. Той допълни, че Летището е в лошо финансово състояние и затова са предприети мерки по вливането на остатъка от "Летище София" ЕАД в Летище Пловдив. Целта е да се създадат предпоставки според министър Тодоров, така че бъдещата концесионна сделка за Летище Пловдив да е двустранно изгодна както за държавата, така и за бъдещия концесионер.

Перспективите пред област Смолян могат успешно да се реализират, ако в региона се създават предпоставки за развитие на комуникационни връзки от различен тип. Необходимо е да се подобри не само транспортната, но и дигиталната, инфраструктурната и енергийната свързаност, като се прилагат и нови технологии и се поставят амбициозни цели. Това заяви президентът Румен Радев по време на дискусия, посветена на перспективите и проблемите в област Смолян, цитиран от пресцентъра на държавния глава.

Относно подобряването на здравната грижа в планински и труднодостъпни райони, какъвто е област Смолян, държавният глава посочи, че в Плана за възстановяване и устойчивост  e  включен и проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха, който позволява своевременна реакция на медиците в първия „златен“ час след инциденти.

Според Румен Радев наред с необходимостта от въвеждане на нови технологии и разработване на инфраструктура, не бива да се откъсваме от българските си корени. "Ако загубим нашите традиции, култура и образование и не инвестираме в нашите деца, ние ще се разпаднем като общество“, посочи президентът. Той добави, че Родопа планина отдавна се е утвърдила като една от духовните крепости на българщината.

Президентът Румен Радев приключва днес тридневното си посещение в област Смолян. Държавният глава получи родопска каба гайда като подарък от областния управител Стефан Сабрутев. Домакините обясниха, че към подарения музикален инструмент ще осигурят и уроци по свирене на емблематичната за Родопите гайда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай