Радев и Йотова пред мощите. За какво се помолиха

Нека днешният знаменателен ден ни напомня, че България е била и ще пребъде като държава на духа, каза президентът

Радев и Йотова пред мощите. За какво се помолиха | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в посрещането на светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил в София. Светинята, която се пази в Есфигменската света обител на Атон, бе пренесена в митрополитската катедрала „Света Неделя“ с литийно шествие.

ВИЖ ОЩЕ: Грандиозни опашки за мощите на Светите братя Кирил и Методий

Румен Радев и Илияна Йотова, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, участваха в поклонението пред мощите на равноапостолите и присъстваха на молебена, оглавен от епископ Поликарп.

По думите на Румен Радев изнасянето на частици от мощите за първи път от Света гора в славянска държава и то в навечерието на най-светлия ни празник – 24 май, е признание за огромната роля на България в делото на светите братя и за неразривната свързаност на страната и народа ни със святата им мисия. Президентът Радев изказа благодарност на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, начело с Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, и към игумена на светата обител Есфигмен – Света гора архимандрит Вартоломей. „Нека днешният знаменателен ден ни напомня, че България е била и ще пребъде като държава на духа. Нека има просветеност, разум, мир и единодействие“, допълни още президентът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай