Рачев: В деня на вота ще е топло и слънчево

в Суецкия канал има силни ветрове и е възможно те да са оказали влияние за засядането на контейнеровоза, каза професорът

Рачев: В деня на вота ще е топло и слънчево | StandartNews.com

"В изборния ден, 4 април, се очаква времето да бъде слънчево и топло". Това заяви в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев. Той обясни, че на отделни места може да има превалявания, а температурите ще бъдат около 12 градуса.

Според Националната агенция за изследване на океаните и атмосферата в САЩ през април у нас се очаква температурите да бъдат в норма – между 9,5 и 13 градуса.

Според Европейския център за изследване на климата обаче прогнозират по-високи температури у нас през следващия месец.

„Ние сме арбитри и ще следим кой ще успее да познае. Обикновено става микс между двете прогнози. През април ще има валежи почти в цялата територия на България“, каза проф. Рачев.

По думите му за страната ни е типично да има валежи през април. В равнинната и хълмистата част – между 40 и 60 литра на квадратен метър, а във високите планини – до 140 литра на квадратен метър.

Климатологът посочи, че гърците усилено се подготвят за предстоящия летен сезон. Той уточни, че се очакват разяснения относно здравните сертификати и дали ще се признават всички видове ваксини или само тези, легализирани в ЕС.

Проф. Рачев коментира, че в Суецкия канал има силни ветрове и е възможно те да са оказали влияние в посоката на гигантския контейнеровоз, който блокираше натоварения морски път. Той обясни, че е освободен след прилив, който също е помогнал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай