Пускат интернет от балони догодина

Пускат интернет от балони догодина | StandartNews.com

Google е доста напред в проекта, инвестира и във Virgin Galactic

Google планира да използва стратосферни балони, за да доставя интернет до отдалечени райони още от догодина. Компанията вече е развила Project Loon достатъчно, за да навлезе в последната фаза преди реализирането му, съобщава сп. Wired.

Вече са проведени експерименти, които да проверят ефективността на технологията. Досега тестовете са били краткотрайни и само с няколко балона. Следващият етап ще бъде тест със сто балона, които да са във въздуха сто дни. Последният етап ще бъде издигането на до 400 балона, които ще покрият цял регион и ще осигуряват постоянен достъп до интернет. Засега Google не казва кой е избраният регион.

Плановете на компанията са балоните да осигуряват интернет връзка със скорост до 5 мегабита в секунда за мобилни телефони и до 22 мегабита в секунда при изпращане на сигнала до антена. Google още не уточнява при какви цени ще доставя интернет. Компанията споделя пред Wired, че обмисля няколко варианта, включително и да използва балоните като допълнение на съществуващите мобилни мрежи, което предполага, че може да се сключат партньорства със самите оператори.
Участниците в проекта признават, че все още имат доста работа по балоните. "Определено преминахме точката, при която шансът да успеем е по-голям от 50%", споделя Майк Касиди, шеф на отдела за авангардни разработки Google X. Project Loon е само един от вариантите на Google. Наскоро компанията разкри и планове да използва сателити, за да разпръсква интернет сигнал над отдалечени райони.

Google има и сериозни планове за усвояване на космическите технологии чрез поглъщания и партньорства с други компании. Наскоро интернет гигантът придоби Skybox Imaging, а сега смята да инвестира във Virgin Galactic, съобщи SkyNews. Интересът на Google към Virgin Galactic е продиктуван от нейните технологии за извеждане в орбита на транспортни средства и възможността за бизнес с космически туризъм. Твърди се, че двете компании водят преговори от няколко месеца и са уточнили повечето детайли.

Очаква се сделката да се реализира на два етапа. На първия, Google ще вложи стотици милиони долари в съвместно предприятие с Virgin Galactic, която от своя страна ще предостави интелектуална собственост в областта на космическите пътешествия. Предполага се, че джойнт венчърът ще се занимава с изграждане на мрежа от спътници за осигуряване на интернет в региони, където други технологии са неприложими. Вторият етап предвижда преки инвестиции от Google във Virgin Galactic. По-конкретно, Google ще купи дял от компанията за 30 млн. долара. Като се има предвид, че Virgin Galactic се оценява на 2 млрд., делът на Google в компанията ще бъде 1,5%.

Както се знае, по-късно тази година Virgin Galactic ще стартира първите си полети в рамките на проекта за космически туризъм. Всички билети за полета вече са изкупени на цена от 200 000 долара за брой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай