Първи отзиви след изслувашето на Илиана Иванова, как я оцениха

След изслушването в ЕП

Първи отзиви след изслувашето на Илиана Иванова, как я оцениха | StandartNews.com

След изслушването на кандидатката за следващ български еврокомисар Илиана Иванова, получи високи оценки от председателите на двете комисии в Европарламента, съобщи „Политико“.

Предварителната оценка за изслушването днес се определи при закрити врата. А утре ще бъде съобщено решението на Председателския съвет, състоящ се от председателя на ЕП и шефовете на политическите групи в Европарламента. Този съвет ще даде окончателна оценка за представянето на Иванова. Ако тя е положителна, гласуването на кандидатурата на Иванова за еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта ще бъде включено в дневния ред на предстоящата сесия на ЕП от 11 до 14 септември.

Сред изказалите положителни отзиви е Забине Верхайен - германска евродепутатка и председателка на комисията по култура и образование на ЕП, заяви, че е „впечатлена“ колко задълбочено е отговаряла Иванова на въпроси за иновациите и културата. Тя добави, че българската кандидатка е показала „огромни познания по ресора ѝ“. „Днес станахме свидетели на отлично изслушване на кандидат за еврокомисар“, посочи пред „Политико“ Верхайер.

„Имам много добри очаквания. Убеден съм, че госпожа Иванова ще бъде силен еврокомисар“, каза пред „Политико“ след изслушването Кристиян-Силвиу Бушой - румънски евродепутат, председател на комисията по индустрия на ЕП. Бушой допълни, че Иванова е показала „силно лидерство“, „добро познаване на ресора“ и „много добри комуникационни умения“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай