Протестиращи блокираха кортежа на Пламен Орешарски

Протестиращи блокираха кортежа на Пламен Орешарски | StandartNews.com

София. Няколко групи протестиращи блокираха кръстовището на улиците "Гурко" и "Раковски", препречвайки пътя на кордона, който водеше премиера Пламен Орешарски. Близо 60 души се събраха на спонтанен протест пред галерията, където представители на правителството присъстват на откриване на възпоминателната изложба на Жул Паскин „От Видин до Париж". Бунтарите забелязаха кортежа на премиера и преградиха пътя му. Служителите на НСО обаче направиха ляв завой през кръстовището, а силите на Жандармерията преградиха пътя, така че автомобилът мина през тротоара и се освободи от блокадата. Част от протестиращите тръгнаха на бегом след автомобилите на Министерски съвет с викове "Мафия" и "Оставка". 

Малко преди 19.00 ч. премиерът Пламен Орешарски напусна сградата на Софийската художествена галерия и под освирквания, викове за оставка и барабани, той беше ескортиран до колите си. След това при опит да потеглят, автомобилите бяха блокирани от протестиращи, които ги последваха по ул. „Гурко".

По-рано граждани викаха на влизащия Волен Сидеров „Фикусе, фикусе, покажи се" пред галерията и освиркваха идващите политици за събитието. Сред поканените бяха министърът на културата Петър Стоянович и на земеделието Димитър Греков. Една жена се опита да нападне Волен Сидеров при влизането му на изложбата, но я спряха.

За да успее да премине автомобила с премиера вътре, се наложи да се оформи кордон от моторизирани полицаи. След това протестиращите се върнаха отново пред правителствената сграда, където се бе събрала тълпа от около 200 човека, които шумно скандираха "Оставка", "Уволнени сте" и биеха тъпани. Част от хората се опитаха да заобиколят Министерски съвет отдясно по улица "Сердика", но полицаите веднага направиха кордон и не им позволиха да преминат.

Участниците в протеста обявиха, че ще продължат с действията си като шествие, което преминава традиционно през Народното събрание и ако има достатъчно хора, ще направят опити за блокада на Орлов мост. Около 19,30 ч. по-голямата част от недоволните обаче започнаха да се разотиват по домовете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай