Проруско шествие насред София! Ще има ли забрана?!

На 7 март 2022 Русия обяви България за неприятелска държава

Проруско шествие насред София! Ще има ли забрана?! | StandartNews.com

Пратениците на “Демократична България" в Столичния общински съветник призоваха кмета Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието на Безсмъртния полк на 9 май в София, информираха от пресцентъра на ДБ.

“Напомням на госпожа кметицата, че на 7 март 2022 Русия обяви България за неприятелска държава", отбеляза общинският съветник Симеон Ставрев и цитира уебсайта на организаторите, според който на предстоящото шествие са позволени единствено знамената на България, Русия, СССР и Победата.

Ставрев припомня още, че през март 2023 година Международният наказателен съд в Хага е издал заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинен за депортирането на 16 000 украински деца в Русия. Бойко Димитров, също представител на ДБ в Столичния общински съвет, отбелязва, че въпреки призива на групата към Фандъкова миналогодишното шествие се е провело.

“Столичният кмет позволи знамена със сърп и чук, символи KGB и Z, руски знамена, портрети на убийците Путин и Рамзан Кадиров, да манифестират в центъра на София. Призоваваме госпожа Фандъкова да бъде на висотата на своите правомощия като кмет на европейска София и да не допусне терористични манифестации в нашия град", заяви Димитров.

В повечето източноевропейски държави, последната от които Латвия, деветомайските шествия с пропутински знаци са забранени. През 2023-а година шествието на Безсмъртния полк е отменено дори в редица руски градове и региони от съображение за сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай