Петък,

Промяна за милиони българи! Решението

От: Редактор -
9251
Промяна за милиони българи! Решението
A
A
A

От 1 юни ще се увеличат обхватът и размерите на социално подпомагане, обяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, СЪОБЩАВА Нова телевизия. 

Промените ще се случат след приетото от кабинета постановление за промени в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. „С тези промени се осъществи завършването на законовата реформа и трансформация в областта на социалното подпомагане“, обясни Лазаров. 

Ще бъде разширен обхватът на лицата, които биват подпомагани. До този момент това са около 35 000 души средномесечно. С увеличението ще станат около 45 810 души, което е съществен ръст само за тази година“, допълни още той. 

Лазаров увери, че Агенцията за социално подпомагане е готова за промяната, която ще влезе в сила от 1 юни тази година. „С промените се осигурява по-висока степен на социална закрила за повече български граждани“, увери министърът на труда и социалната политика. 

„Разширяването на кръга от лицата, подпомагани от системата за социално подпомагане, се постига с две цели – поставянето на границата на бедността в условията за получаване на съответните помощи, а от друга страна - с облекчаване на достъпа до социални помощи. Предложенията, които бяха подкрепени, са свързани с намаляване на срока за задължителна непрекъсната регистрация в бюрата по труда.

От шест месеца този срок е намален на три. Намалено е и количеството на общественополезния труд от 14 дни по четири часа дневно на 40 часа месечно. Намалени са и сроковете при повторен отказ при полагане на общественополезен труд“, допълни още той. 

Лазаров увери, че всички промени ще имат за краен резултат увеличаването на броя на хората, ползващи социални помощи. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com