Промяна! Увеличава се ключова пенсия

Кога ще стане официално

Промяна! Увеличава се ключова пенсия | StandartNews.com

Средната пенсия през 2023 г. ще достигне 788,10 лв. Това предвижда специален Закон на бюджета за държавно обществено осигуряване.

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., да се увеличат с 12 на сто.

От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 467 лв. на 523,04 лв.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3 400 лв.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 276,64 лв.

От 1 юни 2023 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 710 лв. на 780 лв. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица се запазва на 3 400 лв.

Без промяна остават размерите на всички осигурителни вноски и съотношенията при изплащането им между осигурителите и осигурените лица.

Със законопроекта се осигурява възможност право на добавка за чужда помощ да имат всички пенсионери, на които с експертно решение е определена чужда помощ, независимо от процента трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Предвижда се разходите по програмата за профилактика и рехабилитация да се увеличат с 3,2 млн. лв., което ще позволи на 5000 работещи допълнително да се възползват от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай