Професор: Българите в РСМ не смеят да изкарат колите си

Имаме нужда не от екшън план, а от признаване на българските корени така, както ние им признахме идентичността

Професор: Българите в РСМ не смеят да изкарат колите си | StandartNews.com

"Имаме договор с Република Северна Македония от 2017-а година, но те не го спазват, а се опитват да го заобиколят с разни екшън планове. "Това заяви пред БНР проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония за изясняване на историческите спорове между двете страни. Коментарът му беше по повод на обявения от премиера на РСМ Зоран Заев екшън план за сваляне на напрежението с България.

Професорът беше категоричен, че страната ни винаги е гледала на Северна Македония като на кръвни роднини, а "те гледат на нас със свирепа враждебност"."България признава идентичността на македонците, тя е от 1944-та година, но въпросът е, че те фалшифицират историята", посочи Кирил Топалов.

По думите му, ако македонците искат да говорят с българите полезно и смислено, трябва първо да преоценят неверния си възглед към историята си:"Може ли част от българското население, която е част на бежанци от Македония, да приеме, че прадядовците и дядовците им са били небългари и са говорили небългарски език. Това е абсурдно! От тях се иска само най-малкото нещо - да признаят историческите си корени, оттам нататък пътят им е отворен за навсякъде". Той подчерта, че непризнаването на историческите корени дава база за зловеща антибългарска пропаганда в Република Северна Македония, която нарича българите фашисти, татари и т.н.Проф. Кирил Топалов прогнозира, че която и партия да спечели изборите през април,

курсът на България спрямо РСМ няма да бъде променен:"Македонците да не се надяват много на това, че след изборите Бойко Бориов, който спечели, ще вземе друга линия. Никой няма да поеме друга линия! Линията на национално-историческото достойнство никой няма да я промени. Това е политическо самоубийство и в Скопие трябва да го знаят".

Той разказа как негови приятели, българи в Северна Макенония, не смеят да си изкарат колите от гаражите, защото се страхуват, че ще бъдат изпотрошени от агресивни македонци, тъй като в страната нивото на свирепа омраза към България заема застрашителни размери. Те имат нужда да си променят манталитета, заяви професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай