Проф. Рачев смая с прогноза: Подобно нещо не се е случвало от Римската империя

Какво ни чака

Проф. Рачев смая с прогноза: Подобно нещо не се е случвало от Римската империя | StandartNews.com

Климатологът проф. Георги Рачев направи обширна прогноза за времето. Той бе категоричен, че пролетта ще е топла и влажна, сваляме ските в края на март.

"Дългосрочната прогноза е за нормална пролет - с високи температури, типични за нашия регион, и с валежи в нормата, дори малко по-високи от нормата.

Първият пролетен месец март е топъл и дъждовен. Април по прогнози се очертава да бъде с нормална и малко по-висока от нормалната температура. Така сочат и двата климатични модела - американският на НОА и европейският на Центъра за средносрочни прогнози.

Да не забравяме, че живеем в последните 25 години, които са най-топлите последователни години може би от времето на Римската империя", заяви климатологът пред "Марица".   

"Ако някой си позволи лукса да прави точна температурна прогноза за май, ще излъже. Няма как да се каже толкова рано, че на Гергьовден например ще грее слънце.

Но със сигурност може да се каже, че както е тръгнала пролетта, по всяка вероятност ще има разнообразно време през празничните дни в началото на май. Ще има поне един ден с превалявания. Може и да прегърми.

Обикновено около празника на българската писменост 24 май у нас идва времето на т.нар. черешови води. Тогава има нестабилно време - сутрин е слънчево, следобед с краткотрайни интензивни, понякога поройни валежи", прогнозира още проф. Рачев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай