Проф. Рачев ни изненада с тази прогноза за декември

По думите му снегът си отива, но засега ще се задържи само в Западна България

Проф. Рачев ни изненада с тази прогноза за декември | StandartNews.com

Източник: бТВ

Пристигащият вече декември месец се очаква да бъде по-топъл от нормалното, но за ноември е паднала 3 пъти месечната норма на валежи. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев пред бТВ.

„Утре вечер ще мине студен фронт. Циклоните ще се постоянни обитатели на нашето метеорологично пространство. Над България се установява сравнително топло време с наднормални температури. В петък и събота температурите в София ще са 12 градуса. В Югоизточна България – 18 градуса“, посочи той.

„В Германия, Полша, Беларус и Украйна ще е студено. В Западна Европа времето ще е нормално. Само Балканският полуостров е оранжев и леко червенее. Температурите ще са над 20 градуса в южната периферия. За пореден път Балканите са най-топлото място в цяла Европа“, подчерта Рачев.

„Очакваме вятър в София след няколко часа и дъжд. Навън е хлъзгаво, а с този лек дъждец ще стане още по-хлъзгаво. Знам, че по-възрастните имат страшно важни и неотложни задачи, но нека останат вкъщи – това ще спести много крака и ръце. Старият номер е лейкопласт на обувките или навит бинт“, коментира климатологът.

„В сряда ще навали сняг на Боровец. В петък и събота температурите ще са около 10 градуса. По Южното Черноморие в събота температурите ще достигнат 20 градуса. Няма нужда да взимате слънчеви очила. Много топъл започва декември месец. Във Варна в събота температурата ще достигне 18 градуса. В понеделник ще се усети по-хладно време“, каза още проф. Георги Рачев.

„Листата изиграха много лоша шега на дърветата. Листата пожълтяват не толкова от студеното време, колкото от липсата на слънчева радиация. Дори да е топло, те пак пожълтяват, но не успяват да окапят навреме. Предупредихме, че ще има проблем със здрави дървета, но е недопустимо БДЖ да не си окастри трасето. Това е задължително, защото при всеки един паднал клон, контактната мрежа заминава“, каза синоптикът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай