Проф. Рачев каза кога идват дъждовете и какво ще е времето за Великден

Разкри дали ще вали на мача Левски-ЦСКА

Проф. Рачев каза кога идват дъждовете и какво ще е времето за Великден | StandartNews.com

Топ климатологът проф. Георги Рачев каза кога идват новите дъждове и какво ще е времето за Великден и Гергьовден.

Изпращаме дъждовните и гръмотевичните бури, ама не съвсем, каза професорът в ефира на бТВ.

До вторник ни очаква по-спокойно и топло време, което не означава, че на отделни места следобед в планинските райони няма да има възможност да превали и прегърми, добави той.

Ние сме в центъра на южната периферия на един голям антициклон, в резултат на което беше този студ. Вчера в София си беше направо студено, имаше един хубав вятър, дамите бяха с качулки, но ще стане много по-топло. Днес сутринта обаче в Самоков беше половин градус под нулата, а в някои по-високи котловини отбелязаха лек мраз, каза още проф. Георги Рачев.

Времето обаче се стабилизира и ще е много хубаво преди мача Левски – ЦСКА в събота. Може малко да превали в София, но вероятността за това е 30 процента, топката ще върви по-бързо по терена, и да тичат колкото искат, допълни професорът.

Според Рачев в следващите дни, особено в Дунавската равнина и ниските части, температурите ще са над 20 градуса.

Очаква ни хубаво късно априлско и майско време - сутрин свежо и приятно, с температури от порядъка на 19, 23, 24 градуса, на места и 25, каза той.

Европейският климатичен модел дава едни сериозни превалявания в Източна България след вторник. Американците обаче са пълен пас, те не дават абсолютно нищо. На Изток европейците изтеглиха валежите и ще са по-малко, така че и вторник ни очаква доста хубаво и слънчево време, заяви Рачев.

Професорът каза и кога се очаква обрат във времето. От сряда едни облачета ще се закачат и от петък, подчертавам, петък, събота и неделя към Гергьовден в следобедните часа доста често и на много места, особено в Западна България, ще има превалявания. Тоест типичното майско време - сутрин е слънчево и много свежо, а в следобедните часове се развива купесто- дъждовна облачност. Бум-бам, извалява се и отново грейва слънце, разкри Рачев.

Според него следващата неделя предстои увеличаване на това дъждовно време, особено в следобедните часове.

Професорът уточни, че няма непрекъснато да вали, както вчера в доста райони на България, но следобед ще има купесто-дъждовна облачност.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи
Ели
преди 1 седмица

Нещастнико, не ти връзват вече на псевдо виаграта, та мина на химия за отслабване. Хора, не си давайте парите, в концлагерите са били слаби, защото не са яли. Само ограничение на храната му е майката!

Откажи