Проф. Момеков каза ще има ли локдаун

Обяви кога идват ваксините срещу Омикрон

Проф. Момеков каза ще има ли локдаун | StandartNews.com

“Ваксините не са идеалното решение, но са единственото, което имаме за момента. Високорисковите хора трябва да помислят за бустер”. Това посъветва проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по фармация, в ефира на "Събуди се" по NOVA. Той цитира данни от САЩ, които показват, че ваксинираните, дори и без пълен курс, умират в пъти по-рядко от неваксинираните. Очакват се нови ваксини наесен.

“Те са така модифицирани, че в нашето тяло да се изработят антигени, които са от Омикрон”, каза професорът, но уточни, че те са само бустерни дози, т.е за хора със завършен ваксинационен курс. Омикрон се разпространява много по-бързо, но данните показват, че смъртността намалява при този вариант, допълни експертът.

Икономическите сътресения ще правят все по-трудно въвеждането на COVID мерки, ограничаващи възможностите хората да ходят на работа, коментира още професорът.

Според него не може България да се сравнява с Великобритания, където ваксинираните са много по-голям процент. “Вземането на мерки трябва да става с отчитане на реалностите у нас”, поясни проф. Момеков. Според него, за да се спазват COVID ограниченията у нас е нужна разяснителна кампания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай