Проф. Константинов отсече: Лошото стана

Математикът критикува гласуването с машини

Проф. Константинов отсече: Лошото стана | StandartNews.com

„Една и съща шашма се прави от местните кметове, които търсят преизбиране. Те си внасят избиратели от други населени места, където тези гласове не са нужни”. Това заяви в „Денят на живо с Наделина Анева” проф. Михаил Константинов, математик и бивш шеф на „Информационно обслужване”, по повод изнесената от ГРАО информация, че в 343 населени места е констатирана необичайно активна миграция преди местните избори на 29 октомври.

„Това нещо противоречи на закона, защото там има норматив. Ако на един човек се падат 10 кв. метра жилищна площ, допуска се тя да бъде 3, ако хората са роднини. Когато въпросният адрес е на голо поле, тогава става въпрос за очевидно нарушение на закона”, заяви Константинов. Той призова за увеличаване на наказанието, за да бъдат пресечени злоупотребите.

Константинов критикува гласуването с машини. „Вместо да се занимаваме с политики, се занимаваме с технологии”, каза професорът. Той даде пример с Ирландия, където са се наблюдавали същите скандали около машинното гласуване и властите са решили да го премахнат.

„Лошото стана, доверието в изборния процес е сринато, половината българи не вярват на машините, половината не вярват на хартиеното гласуване”, заяви Константинов.

Проф. Константинов коментира и проблема с електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Според него няма проблем да се направи регистър на наличните медикаменти, стига да е ясно кои институции ще подават информацията. Константинов каза още, че очаква сегашната система да функционира безпроблемно до месец-два.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай