Принтерите в МВР бяха от дарение

Принтерите в МВР бяха от дарение | StandartNews.com

София. Димитър Георгиев, зам.-министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ.

- Г-н Георгиев, поискахте думата във връзка с материали в медиите, в които се цитира решение на Върховния касационен съд (ВКС), че ексвътрешният министър Цветан Цветанов неправомерно е прекратил договора за т. нар. златните принтери, но е изхарчил 7 млн. лв. за покупка на техника на двойно по-висока цена. Какво искате да поясните?

- Мога да коментирам само фактическата стойност. МВР не е разходвало бюджетни средства, за да закупува споменатите в статията принтери. Решението на ВКС касае принтерите, които бяха сключени с договор от предходното правителство преди това на ГЕРБ, което реално погледнато имаше целта да достави принтери на стойност 3 млн. лв. общо от бюджета на МВР. Със стъпките, които предприе ръководството на МВР по време на управлението на ГЕРБ, този договор бе развален. И се реализираха икономии на бюджета. МВР е получило дарение принтери и компютри от "Гаранционния фонд", както и консумативи от "БМВ" за консумативи. Доставени са 949 компютъра и принтера като конфигурации. Това показва, че принтерите са някъде около 86 000 лв. Като "Гаранционният фонд" е закупил всеки един за 80 лв. Компютрите са стрували по около 690 лв. всеки с консумативите. Двете дарения за МВР са на обща стойност е 1 252 000 лв. В статията във вестника е написана цифрата 7 млн, лв, за която не мога да имам предположение откъде взета. Така излиза, че тези принтери са по-скъпи от "златните ", за които са дадени около 3 млн. лв.

- "Гаранционният фонд" участвал ли е в обществена поръчка за закупуването им?

- "Гаранционният фонд" ги е закупил по правилата, но той ги е дарил на МВР. Министерството не е провеждало обществена поръчка и не е похарчило пари от бюджета за тези принтери. Те са с консуматив, който е черно-бял и е по-евтин отколкото другите, "златните", които са цветни. Един принтер може да прави до 8000 копия с оригинална тонер касета, което е по-скъпо. Печатът на страница излиза 3,75 ст. с черно-белия. Другите принтери бяха цветни, с по-скъпи консумативи. И страницата при тях излиза 4,05 ст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай