Свършва 6-мес. гратис за вадене на нови документи

Вижте си датата на валидност, за да не се изненадате неприятно от другата седмица

Свършва 6-мес. гратис за вадене на нови документи | StandartNews.com

На 14 септември започва да изтича допълнителната 6-месечна валидност на личните документи, която бе одобрена със Закона за извънредното положение заради епидемията от коронавирус.

Удължаването на валидността на лични карти и шофьорски книжки бе въведена само за територията на страната на тези, които изтичат в периода от 13 март до 31 октомври.

Това означава, че ако личната карта и шофьорската книжка изтича на 13 септември, от 14 септември тя е невалидна. Най-дълго документите ще могат да се използват, ако датата на валидност им е 31 октомври - тогава те изтичат на 31 март 2021 г.

Експертите съветват да си видите датата на валидност, за да не се изненадате неприятно от другата седмица.

Вчера пред паспортната служба на бул. "Мария Луиза" в София се извиха дълги опашки от хора, желаещи да подменят документите си, предава Флагман.

Сериозно е и положението в Кърджали. След като отпадна изискването за PCR тест на влизащите в страната от Турция, българските изселници масово се връщат, за да подменят лични карти и шофьорски книжки.

Много чакащи споделиха, че са чакали цяла нощ пред службата с надеждата, че бързо ще оправят личните си документи. Взето е решение паспортната служба в Кърджали да работи извънредно и в събота.

Вчера парламентът пък прие на първо четене две поправки в закона за личните документи. Първата предвижда открадната или изгубена лична карта, вече обявена като невалидна в информационната система на МВР, да не може да си връща валидността, ако бъде намерена. Според втората промяна документи за самоличност ще бъдат обявявани за невалидни, ако по служебен път е получена информация за фалшива самоличност, както и по изрично искане на човека, ако има съмнение, че с данните му е злоупотребено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай