Прик­лю­чи пър­ви­ят етап фи­нан­си­ран от ОПРЧР

Прик­лю­чи пър­ви­ят етап от из­бо­ра на фи­нан­со­ви пос­ред­ни­ци за га­ран­ци­он­ния про­дукт, фи­нан­си­ран от ОПРЧР

Прик­лю­чи пър­ви­ят етап фи­нан­си­ран от ОПРЧР | StandartNews.com
Прик­лю­чи пър­ви­ят етап от из­бо­ра на фи­нан­со­ви пос­ред­ни­ци за га­ран­ци­он­ния про­дукт, фи­нан­си­ран от ОПРЧР

Пър­ви­ят етап на об­щес­т­ве­на­та по­ръч­ка за из­бор на фи­нан­со­ви пос­ред­ни­ци прик­лю­чи с пуб­лич­но­то за­се­да­ние на ко­ми­си­я­та от Фон­да на фон­до­ве­те за от­ва­ря­не на за­яв­ле­ни­я­та за учас­тие от кан­ди­да­ти­те. Пред­мет на по­ръч­ка­та е "Из­пъл­не­ние на фи­нан­сов ин­с­т­ру­мент - Пор­т­фейл­на га­ран­ция с та­ван на за­гу­би­те за мик­рок­ре­ди­ти­ра­не". Ин­с­т­ру­мен­тът за га­ран­ци­я­та е фи­нан­си­ран със сред­с­т­ва от Опе­ра­тив­на прог­ра­ма "Раз­ви­тие на чо­веш­ки­те ре­сур­си" (ОПРЧР) в раз­мер на 20 млн. лв. А очак­ва­на­та об­ща су­ма на мик­рок­ре­ди­ти­те, ко­и­то ще дос­тиг­нат до край­ни­те по­лу­ча­те­ли, е 100 млн. лв.

За­яв­ле­ния за учас­тие бя­ха по­да­де­ни по всич­ки 8 обо­со­бе­ни по­зи­ции от Кре­дит плюс ООД и УниК­ре­дит Бул­банк АД. Пред­с­тои раз­г­леж­да­не на за­яв­ле­ни­я­та, след ко­е­то кан­ди­да­ти­те, от­го­ва­ря­щи на ус­ло­ви­я­та, ще бъ­дат по­ка­не­ни да по­да­дат пър­во­на­чал­ни офер­ти.

Пор­т­фейл­на­та га­ран­ция ще пок­ри­ва до 80% от кре­дит­ния риск на фи­нан­со­вия пос­ред­ник, кой­то ще пре­дос­та­вя мик­рок­ре­ди­ти­ра­не със соб­с­т­ве­ни сред­с­т­ва. Га­ран­ци­я­та се от­на­ся за все­ки мик­рок­ре­дит, вклю­чен в га­ран­ти­ра­ния пор­т­фейл, до дос­ти­га­не на та­ва­на на за­гу­би на ни­во пор­т­фейл.

"Те­ма­та за пред­п­ри­е­ма­чес­т­во­то ви­на­ги е би­ла ед­на от най-важ­ни­те за Ми­нис­тер­с­т­во­то на тру­да и со­ци­ал­на­та по­ли­ти­ка, а мик­рок­ре­ди­ти­ра­не­то да­ва уни­кал­на въз­мож­ност на ино­ва­тив­но мис­ле­щи хо­ра да съз­да­дат свои соб­с­т­вен биз­нес", под­чер­та зам.-ми­нис­тъ­рът на тру­да и со­ци­ал­на­та по­ли­ти­ка Зор­ни­ца Ру­си­но­ва.

Мик­рок­ре­ди­ти­те, ко­и­то ще се пре­дос­та­вят, ще са на­со­че­ни към стар­ти­ра­щи пред­п­ри­я­тия (в т.ч. на ли­ца от уяз­ви­ми гру­пи: без­ра­бот­ни по­ве­че от 6 ме­се­ца, мла­де­жи на въз­раст до 29 г., вкл. и ли­ца с ув­реж­да­ния) и со­ци­ал­ни пред­п­ри­я­тия.

Със сред­с­т­ва­та ще се фи­нан­си­рат дей­нос­ти, свър­за­ни с при­до­би­ва­не на ма­те­ри­ал­ни и не­ма­те­ри­ал­ни ак­ти­ви; ра­бо­тен ка­пи­тал за раз­ви­тие или раз­ши­ря­ва­не на дей­ност­та на пред­п­ри­я­ти­е­то или са­мо­на­е­то­то ли­це; раз­ви­тие и по­ви­ша­ва­не на уме­ни­я­та на ра­бот­ни­ци и слу­жи­те­ли, или на пред­п­ри­е­ма­ча, в слу­чай на са­мос­то­я­тел­на за­е­тост.

Мак­си­мал­ни­ят раз­мер на кре­дит ще е двой­но по-ви­сок от раз­ме­ра на кре­ди­ти­те, ко­и­то се от­пус­кат по ин­с­т­ру­мен­та "Мик­рок­ре­ди­ти­ра­не със спо­де­лен риск". Та­ва­нът на мик­рок­ре­дит по но­вия ин­с­т­ру­мент ще бъ­де 97 791 лв. или 50 000 ев­ро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай