Приемат заявления за помощи за отопление

Разширява се обхватът и се повишава размерът на целевата помощ за отопляване през зимата

Приемат заявления за помощи за отопление | StandartNews.com

В социалните служби от 1 юли до 31 октомври могат да се подават заявления за целеви помощи за отопление. Бланките за тях може да се изтеглят и от сайта на Агенцията за социално подпомагане, като подаването ще е по настоящ адрес.

Тази година със средно 15 процента са увеличени  индивидуалните коефициенти за достъп до системата. Най-много са те за рисковите групи като самотноживеещи възрастни хора и родителите, отглеждащи сами децата си, а също и за хора с увреждания.

Конкретният размер на помощта ще зависи от цените, които днес ще определи Комисията за енергийно и водно регулиране, уточни социалният министър Бисер Петков:

„И ако през миналия отоплителен сезон около 210 000 домакинства получиха тази целева помощ, очакванията са, че тази година ще бъдат около 255 000. Увеличава се и размерът на помощта, като тя ще се определя месечно на база на 500 киловатчаса електроенергия от потреблението, което ще доведе до увеличаване на паричната помощ с повече от 20%“.

За тази година в бюджета на Министерство на труда и социалната политика са осигурени 40 милиона лева допълнително за енергийното подпомагане. Това ще позволи разширяването на обхвата и увеличаване размерът на помощта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай